Criza a redus numărul celor care plecă la muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza a redus numărul celor care plecă la muncă în străinătate
Criza a redus numărul celor care plecă la muncă în străinătate

Tot mai puţine persoane aleg să plece la muncă în străinătate din cauza recesiunii globale, se arată într-un studiu realizat de Migration Policy Institute, o agenţie independentă din Washington, şi citat de BBC World.

Potrivit studiului, în Spania au ajuns cu până la 60% mai puţini muncitori români şi bulgari. Totuşi, criza economică nu-i alungă pe muncitorii imgranţi din ţările adoptive. Majoritatea celor care se află la muncă în afara ţări rămân pe loc chiar dacă au ajuns să câştige mai puţini bani. Acest lucru arată că pentru unii dintre aceştia condiţiile de acasă ar fi chiar mai rele şi ar fi mai dificil şi mai scump să revină în străinătate ulterior, după criză.

Salariile mai mici încasate de muncitorii imigranţi se oglindesc în banii trimişi de aceşta în ţările de origine. De la declanşarea crizei economice, sumele trimise în ţară de imigranţi au scăzut continuu.

În condiţiile în care circa o treime din PIB-ul (Produsul Intern Brut, n.r) Republicii Moldova este asigurat de banii trimişi în ţară de moldovenii plecaţi la muncă în străinătate, scăderea cu 37% a acestor sume nu poate duce decât la o prăbuşirea economiei, avertizează experţii.

În cazul Turciei, banii trimişi acasă de imigranţi au înregistrat o diminuare de 43 la sută din 2008 şi până în prezent. În pofida tendinţei generale de scădere, câteva ţări, printre care Pakistanul şi Bangladeshul au înregistrat o creştere a sumelor trimise de cetăţenii lor care muncesc în străinătate.

Muncitorii imigranţi sunt mai expuşi riscului de a-şi pierde locul de muncă decât muncitorii locali, deaorece ei activează, de obicei, adesea în industriile cele mai expuse consecinţelor recesiunii, şi anume în construcţii şi în domeniul hotelier.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite