Criza îi îndreaptă pe tinerii greci spre universităţi din România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din București
Universitatea din București

Criza economică din Grecia îi determină pe mulţi tineri să se îndrepte spre universităţi din străinătate pentru a-şi continua studiile, în ultimii ani sporind interesul lor pentru instituţii de învăţământ din România, Bulgaria şi alte ţări din regiune, scrie luni publicaţia Greek Reporter.

În deceniile trecute, mai ales în anii 1980-1990, mulţi greci alegeau universităţi străine, mai ales române şi bulgare, această tendinţă accentuându-se în ultimul timp, din cauza crizei, informează portalul news247.gr.

Potrivit cotidianului Imerissia, circa 80% dintre studenţii greci înscrişi la universităţi din Cehia şi Slovacia încearcă acum să se transfere la instituţii din România sau Bulgaria, datorită costului mai scăzut al vieţii în aceste ţări, transmite Agerpres. În afară de greci, şi alţi tineri europeni aleg să studieze în aceste ţări, tot din motive financiare.

În 2008, odată cu declanşarea recesiunii mondiale, a scăzut semnificativ interesul tinerilor greci de a studia în state precum Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania şi SUA, în favoarea ţărilor balcanice. În 2011, în universităţi din Bulgaria, România, Slovacia şi Cehia erau înscrişi 2.339 de studenţi greci, comparativ cu 1.315 în anul 2007.

Se aşteaptă ca aceste cifre să crească accentuat, până la 2.600, în condiţiile în care Grecia se află în cel de-al cincilea an de recesiune profundă şi după doi ani şi jumătate de măsuri dure de austeritate, care au însemnat reduceri bugetare drastice, inclusiv în sectorul educaţiei.

Statisticile arată că unul din cinci absolvenţi ai unei universităţi din Grecia încearcă să obţină o a doua diplomă, într-un alt domeniu. Universităţile din Balcani preferate de tinerii greci oferă diplome în medicină, stomatologie şi farmacie (28%), pedagogie şi drept (24%), inginerie (20%) şi economie (16%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite