Criză de cărţi şi cozi în bibliotecile universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru o carte dintr-o bibliotecă universitară românească se bat, în medie, peste 10 studenţi. Bibliotecile nu dispun nici de spaţii de lectură şi depozitare capabile să acopere cererea

Pentru o carte dintr-o bibliotecă universitară românească se bat, în medie, peste 10 studenţi. Bibliotecile nu dispun nici de spaţii de lectură şi depozitare capabile să acopere cererea studenţească.
Subfinanţarea cronică face imposibilă achi-ziţionarea ultimelor apariţii editoriale, necesare pentru pregătirea studenţilor. De înnoirea fondului de carte, nici nu poate fi vorba. O consecinţă directă a faptului că nu sunt fonduri pentru suficiente cărţi este că multe biblioteci nu împrumut exemplarele acasă. "Nu împrumutăm cărţile, pentru că o carte fotocopiată se distruge în 3-6 luni. Am preferat să instalăm în sălile de lectură copiatoare şi să achiziţionăm baze de date online care pot fi accesate în campus de sute de studenţi în acelaşi timp", ne-a declarat lector Liviu Bogdan Vlad, director al Bibliotecii Centrale a ASE. şi studenţii politehnişti se confruntă cu problema numărului mic de cărţi disponibile. Achiziţiile sunt, în acest moment, blocate, din cauză că bugetul anual al Universităţii Politehnica din Bucureşti nu a fost încă aprobat. "Editurile cer plata în avans a cărţilor comandate, astfel că nu mai putem cumpăra nimic. Avem în depozite şi cărţi comandate mai de mult pe care nu le putem plăti şi care nu pot intra în circuitul împrumutului până nu sunt achitate integral", ne-a declarat Dan-Radu Popescu, directorul Bibliotecii Centrale a Universităţii Politehnica. Spre deosebire de studenţii ASE-ului, politehniştii au dreptul să împrumute orice carte din depozitul bibliotecii, cu excepţia unicatelor. După estimările conducerii bibliotecii, jumătate din numărul studenţilor politehnişti frec-ventează sălile de lectură. "Am remarcat un interes mai mare pentru împrumutul la domiciliu. De exemplu, în 2005, din cei 210.000 de studenţi care au frecventat bibliotecile, doar o treime a consultat manualele în sălile de lectură, restul preferând să se documenteze acasă", a mai precizat Dan-Radu Popescu. La Biblioteca Centrală Universitară (BCU) se stă la coadă la ghişee. Având o locaţie centrală şi dotări moderne, BCU este foarte căutată, cele 385 de locuri de lectură fiind insuficiente. "În special în presesiune am fost supraaglomeraţi. şi asta, în special din cauză că Biblioteca Municipală se află în renovare şi o parte din sedii sunt revendicate de foştii proprietari. În plus, sediul vechi al bibliotecii, care a ars la revoluţie, nu este finalizat", ne-a declarat Robert Coravu, director general adjunct.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite