Criză, bănci, sindicate, nervi şi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce salariaţii protestau la Bucureşti, miniştrii de finanţe din UE au propus uniformizarea garanţiilor oferite depunătorilor. Declaraţiile premierului conform cărora nu va deschide robinetul majorărilor salariale au dus la aprecierea uşoară a leului, dar şi la declanşarea furiei sindicatelor. 

 “Demisia!”, “Vrem salarii pentru noi, şi nu pensii pentru voi!”, „Hoţii, la puşcărie!”, au scandat ieri  la Bucureşti aproape 5.000 de sindicalişti din Poştă, Sănătate, Industrie şi Administraţie, acompaniaţi de goarne şi tobe. Acţiunea a coincis cu Ziua Internaţională a Muncii Decente.

Lege unitară de salarizare

Protestatarii au cerut majorarea salariilor bugetarilor la cel puţin 1.500 de lei şi condiţii de muncă civilizate. “Nu vom accepta sub nicio formă desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional. În plus, vrem ca salariul minim să ajungă într-un timp cât mai scurt la 1.500 de lei, întrucât acesta trebuie să permită angajaţilor din sistem să aibă o viaţă decentă”, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical s-a pronunţat pentru promovarea unei legi unitare de salarizare a bugetarilor, spunând că este anormal ca parlamentarii să aibă venituri de 25 de ori mai mari decât salariul minim pe economie.

Angajaţii prezenţi la miting au acuzat Guvernul că nu îi bagă în seamă decât în preajma alegerilor. „Noi nu contăm pentru nimeni, decât atunci când trebuie să votăm aşa cum vor cei care ne conduc!”, a declarat un sindicalist prezent la manifestaţie. „Pentru cei de la putere sunt mereu bani, dar pentru noi, ăştia care muncim din greu, nu sunt niciodată!“, a spus un alt participant. 

Profesorii, decişi să intre în grevă

Vestea demiterii ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu i-a răcorit pe profesorii participanţi la miting, care au spus că nu vor renunţa la ideea declanşării grevei generale în cazul în care nu le vor fi acordate majorările salariale de 50%.

În opinia lor, această majorare s-ar traduce în termeni reali cu o creştere de doar 20% a salariilor, mărire care poate fi suportată de bugetul de stat. „Vom organiza un mare miting săptămâna viitoare, cu peste 15.000 de persoane numai din Învăţământ. Tăriceanu, Adomniţei şi Vosganian şi-au încălcat atribuţiile şi i-am dat în judecată”, a declarat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Sindicaliştii din Administraţie au reamintit faptul că mâine vor intra în grevă generală pentru obţinerea unor salarii mai mari cu 50% de la 1 ianuarie 2009. “Joi, toate sindicatele din Administraţie vor intra în grevă de avertisment între orele 8.00 şi 10.00. Inclusiv trezoreriile şi administraţiile financiare vor fi închise. Dacă această grevă nu va sensibiliza autorităţile, vom intra în grevă generală pe termen nelimitat din 16 octombrie”, a declarat preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica.

"Nu ne interesează consecinţele"

Liderul sindical a cerut să se găsească o soluţie politică pentru toţi bugetarii. „Consecinţele economice care ar putea decurge în urma acestei majorări nu sunt problema noastră. Chiar dacă guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a spus luni că economia ar fi pusă pe butuci dacă s-ar realiza această majorare salarială, Isărescu este exclus din joc de decizia politică luată de Parlament”, a mai spus Marica.

Încolţit de furia sindicatelor, pe de o parte, şi de recesiunea economică, de cealaltă parte, premierul Tăriceanu i-a invitat vineri  la Palatul Victoriei pe reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale la o întâlnire la care va fi discutată problema majorărilor salariale în sistemul bugetar.

Miliardarul Dinu Patriciu: “BNR tratează economia de guturai, când aceasta are ciumă”

România este deja destul de afectată de criza financiară, care este de-abia la început, şi se va resimţi atât în piaţa bancară, cât şi în încetinirea creşterii economice. În opinia omului de afaceri Dinu Patriciu, “BNR tratează economia românească de guturai, când aceasta are ciumă şi ar trebui luate mai multe măsuri”. Acesta consideră că ar trebui relaxate toate condiţiile de creditare şi că “există bani pe piaţă, dar nu sunt în bănci”. Patriciu a mai declarat că, de la începutul anului, piaţa imobiliară a scăzut cu 50% şi că acest trend va continua. (NewsIn)

Reacţiile sindicatelor

Sindicatele din TVR şi Agerpres au cerut majorări salariale de 25%.
Mâine, între orele 8.00 şi 10.00, sindicatele din Administraţie se vor afla în grevă de avertisment. Trezoreriile şi administraţiile financiare vor fi închise.
Vineri, Guvernul a invitat sindicatele la discuţii legate de majorările salariale.
Reprezentanţii Federaţiei "Spiru Haret" au depus plângere penală împotriva lui Tăriceanu, Adomniţei şi Vosganian.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite