Crescătorii de vaci au luat Capitala cu asalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judeţe ale ţării au protestat ieri, la Bucureşti, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi mai ales verificarea calităţii laptelui care se importă în România.

Fermierii au afişat pancarte pe care scria „Agricultura, groapa de gunoi a UE“, „Opriţi măcelul agriculturii!“, „Deşteptul promite, iar prostul trage nădejde“ sau „Fermierii disperaţi vând lapte cu 0,5 lei litru, negociabil“.

Reprezentanţii protestatarilor i-au cerut ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, să medieze o întâlnire cu premierul Emil Boc pentru a-i face cunoscute nemulţumirile lor.

Subvenţii de cinci ori mai mici decât în UE

Potrivit lui Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), fermierii cer verificarea laptelui care intră în ţară pentru că „au probe că laptele este neconform, având o încărcătură mare de germeni“, iar laptele praf este reconvertit în lapte de consum şi vândut în supermarketuri drept lapte natural.

Liderul sindical a spus că subvenţiile pe suprafaţă agricolă sunt de o sută de euro pe hectar, adică de cinci ori mai mici decât în UE, şi sunt primite cu o întârziere de şase-şapte luni.

Fermierii sunt nemulţumiţi şi de instabilitatea economică din sector, spunând că au acceptat credite pentru programele SAPARD iniţate, dobânda fiind de 9%, dar ulterior a crescut la 30% şi nu mai au bani pentru a returna creditele sau pentru a întreţine fermele. 

Ce vor fermierii

Fermierii cer verificarea calităţii laptelui care intră în România, subvenţii compensatorii, diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cost să fie acoperită de stat, iar autorităţile să plătească penalităţi dacă nu acordă subvenţiile la timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite