Radioul care i-a cuminţit pe chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru elevi, Radio GSB este ca un loc de muncă, însă de unde nu primesc bani
Pentru elevi, Radio GSB este ca un loc de muncă, însă de unde nu primesc bani

Profesorul de istorie Alin Cîrţînă a avut ideea de a înfiinţa, la Grupul Şcolar „George Bibescu" din Bănie, un post de radio educativ, menit să-i responsabilizeze pe adolescenţi.

Povestea radioului a început în 2007, când profesorul Alin Cîrţînă făcea radioficarea în şcoală şi punea muzică în pauzele dintre ore. Viaţă a prins cu adevărat abia anul trecut, în noiembrie, când elevii au şi aflat că aveau primul radio şcolar online din România. Redacţia este amenajată într-un vestiar, dar asta nu-i deranjează, pentru că acolo au linişte. În încăperea de vizavi este cabina de emisie, antifonată cu cartoanele de ouă pe care le-au putut aduna de la magazinele din preajma şcolii. Lângă profesor au venit, ca voluntari, doi buni prieteni ai săi, Florin Iordache şi Constantin Nicola sau Brandy, cum îl strigă membrii echipei. Primul se ocupă de sonorizare în Radio GSB, celălalt de întreţinerea site-ului.

Învaţă puterea regulilor

Acum, echipa a ajuns la 11 elevi. Ana Maria Cucu are deja notorietate printre cei de vârsta ei, ba, mai mult, şi-a lărgit gaşca de prieteni cu nume sonore ale muzicii româneşti, precum CRBL sau Andrei şi Kamara, de la Alb Negru. Am găsit-o în emisie, alături de colegul ei de şcoală Alexandru Naon, prezentând matinalul „Dimineţi în şlapi", din care nu lipsesc niciodată informaţii fierbinţi, cu bătaie naţională, şi, evident, nici ştirile care să-i intereseze pe cei de vârsta lor. Doar sunt „Glasul Adolescenţei"!

Dacă-i întrebi pe elevi, toţi răspund că Radio GSB le-a schimbat viaţa. Alexandru Florica, un alt redactor, recunoaşte că nu mai este cel dinainte de înfiinţarea postului de radio: „Am alt comportament faţă de părinţi şi de profesori, nu mai chiulesc şi nu mai plec de acasă zile în şir fără să ştie ai mei de mine." Ionuţ Hobeanu ar fi ajuns să aibă „un kil de fier pe faţă de la piercinguri", iar Denis Bojin nu şi-ar fi luat în serios pasiunea pentru teatru până când n-a devenit Tavan, personaj de scenetă şi animator radio cu lipici la ascultători.

„Aici au parte de o libertate controlată. Au ştiut că, dacă nu respectă regulile, nu vor putea face parte din echipă. Au înţeles că radioul dă ora exactă şi respectă grila, lucrează în echipă. Practic, simt că şi ei contează. Radio GSB este pentru ei ca o slujbă cu normă, dar de unde nu primesc bani, ci câştigă experienţă", spune profesorul Alin Cîrţînă. Nu se fac doar auziţi, ci îşi fac bine simţită prezenţa şi prin creaţii video. Ultima de acest gen este cea cu care au intrat în concursul „Spune NU violenţei", lansat de poliţie, în parteneriat cu mai multe organizaţii nonguvernamentale.

''Aici au parte de o libertate controlată. Au ştiut că, dacă nu respectă regulile, nu vor putea face parte din echipă.''
Alin Cîrţînă profesor de istorie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite