Costurile „ascunse“ din Educaţie ajung până la 1.600 de lei pentru un elev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii sunt nevoiţi să aloce anual în medie aproape 1.600 de lei pentru susţinerea unui elev în mediul rural pentru fondul şcolii, meditaţii, cadouri pentru profesori sau paza în şcoală, potrivit unui raport lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Având în vedere că multe familii au mai mult de un copil, efortul financiar suportat de părinţi pentru educaţia tuturor copiilor lor de vârstă şcolară ajunge în medie la 2.000 lei anual. Rechizitele, uniforma şi echipamentul pentru sport, paza şcolii, fondul clasei şi serbările sunt resimţite ca fiind mai scumpe de părinţii din mediul urban.

Peste 43% din părinţii care au participat la cercetarea efectuată de Salvaţi Copiii România au declarat că fondul clasei este o contribuţie obligatorie în şcolile în care învaţă copiii lor. Doar 11,5% din părinţii primesc chitanţă atunci când achită fondul clasei, iar 19,4% afirmă că nu plătesc aceste sume.

Profesorii au păreri diferite


Potrivit studiului, răspunsurile cadrelor didactice diferă cu mult de cele ale părinţilor. Doar 9,5% din profesori au declarat că fondul clasei este obligatoriu în şcoala la care predau, iar 13% din aceştia afirmă că părinţii primesc chitanţă.

Citeşte şi:

Elevii au propus mai multe soluţii privind „costurile ascunse“ din Educaţie

Părinţii spun că destinaţia fondului clasei este achiziţionarea de produse de papetărie şi birotică (41%), materiale didactice, reviste, culegeri (18%), renovarea clasei (12%). 10% din părinţi afirmă că nu au date despre destinaţia acestor sume.

În majoritatea cazurilor, tot părinţii sunt şi cei care se ocupă de strângerea banilor, de cheltuieli şi de raportarea modului în care s-au utilizat fondurile. În acelaşi timp, mai mult de jumătate dintre părinţi afirmă că nu sunt consultaţi niciodată cu privire la destinaţia banilor din fondul şcolii

2.000 de lei pe meditaţii

Cei mai mulţi elevi care au nevoie de meditaţii sunt din ciclu gimnazial şi din liceu. Anual, părinţii sunt nevoiţi să cheltuiască aproximativ 2.000 de lei pe meditaţii la dieferite materii.

Un lucru pozitiv este că trei sferturi dintre părinţi au declarat că nu le-a fost solicitat să dea bani sau cadouri pentru înscrierea la şcoală, la examene sau pentru promovarea la unele materii. Totuşi, cei care au fost puşi în această situaţie au indicat că au oferit flori, produse de birotică, cosmetice sau produse de patiserie. Mai mult, sumele medii de bani alocate au fost umătoarele: înscriere la şcoală – aproximativ 300 de lei, protocol la examene – aproximativ 290 de lei, promovare de examene – aproximativ 400 de lei, iar acordare de note – aproximativ 60 de RON.

„Analizând situaţia raportată de Ministerul Educaţiei, ce corespunde anului 2008, vedem că pentru un elev, statul a alocat suma de 3.540 lei, din care 72,72% (adică 2.574 lei) l-au reprezentat cheltuielile cu personalul. Înţelegem aşadar, că pentru acoperirea tuturor celorlalte nevoi educaţionale ale copilului statul alocă doar 966 lei anual. Comparând cele două situaţii reiese că pentru acoperirea cheltuielilor ce ţin de educaţia unui copil, părinţii sunt nevoiţi să aloce încă o dată şi jumătate suma alocată de statul român acelui copil“, consluzionează studiul.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, România este statul care alocă cea mai mică sumă pentru un elev din toată Uniunea Europeană. Costul unitar anual global pe elev/student în România a fost de 1.500 de euro în 2006, an în care media europeană se situa la 5.700 de euro.

Cercetarea şi-a propus ca scop să stabilească dacă, în România, accesul la educaţia obligatorie este gratuit aşa cum prevede legea în vigoare şi să identifice modul şi nivelul de participare al părinţilor, copiilor şi cadrelor didactice în procesul de decizie cu privire la utilizarea fondurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite