Corupţia începe de la creşă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul-şef Sorin Filipidescu, directorul Creşei 24 din Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. „Preţul" cerut de Filipidescu pentru înscrierea unui copil la creşă era cuprins între 100 lei şi 500 de lei, potrivit procurorilor din cadrul Parchetului Capitalei.

„Când o să cumpăr eu creşa asta să fii sigură că o să pun un anunţ oficial că aici se intră....", îi explica Sorin Filipidescu unei mame modul în care se fac înscrierile. Camelia Ungureanu voia să-şi înscrie fiul, Eduard Mihai (2 ani), la Creşa 24 din sectorul 4 al Capitalei. În mai 2010, când s-a dus să-şi înscrie băieţelul la creşă, Camelia Ungureanu a aflat cu stupoare că trebuie să-i dea directorului 500 de lei. Cu această ocazie, mama a observat ieşind din biroul directorului două persoane care plângeau şi spuneau că nu este posibil ca, neavând bani, copilul să nu fie primit la creşă.

Whisky, vin şi cafea

Nemulţumită de taxa percepută de director, Camelia Ungureanu s-a plâns la Parchetul Capitalei. Directorul a fost prins în flagrant, când a primit plicul cu banii marcaţi cu „mită", dar a fost cercetat în liberatate. În biroul lui Filipidescu, procurorii au găsit mai multe plicuri cu bani, dar şi whisky,vin şi cafea. Şi alţi părinţi care şi-au dus copiii la creşă au spus procurorilor că au dat „şpagă" pentru înscriere. Astfel, ValentinVasile a arătat că i-a dat directorului o sticlă de vin JP Chenet şi un pachet de cafea Jacobs, iar Daniel Buzilă i-a dat 200 de lei. Filipidescu a negat că ar fi primit mită.

Asistenta-şefă de la Creşa 24, Elena Bornaz, a declarat la Parchet că directorul i-a cerut insistent să le spună părinţilor să nu vină cu mâna goală. „Taxele" percepute de director erau în funcţie de situaţia materială a parinţilor care intenţionau să-şi înscrie copiii la creşă.
Bornaz, care a fost cercetată iniţial pentru complicitate la luare de mită, a primit o amendă administrativă, deoarece are probleme de sănătate, nu are antecedente penale şi lucrează ca asistentă medicală de 36 de ani. 

„Şmecherii făceam mereu"

1 septembrie 2010 Discuţie dintre denunţătoarea Camelia Ungureanu şi medicul Sorin Filipidescu, când directorul ar fi primit 500 de lei şpagă. 

Camelia Ungureanu: Şi cum am vorbit cu doamna asistentă...

Sorin Filipidescu: Colega noastră de jos!?
C.U.: Da, da.
S.F.: Vine copilul până la urmă?
C.U.: Sper să ajungă!
S.F.: Sărut-mâna...
C.U.: Uitaţi-vă în plic să-mi spuneţi dacă e în regulă...Că na...
S.F.: Deci...
C.U.: Zic şi eu. Nu ştiu.
S.F.: Deci să fie în regulă? Nu uitaţi...
C.U.: Bine ar fi să fie în regulă.
S.F.: O să vă necăjesc şi nu o să mă uit. Nu te superi pe mine.
C.U.: Nu. De obicei îmi place să fie bine. Şi colo, şi colo.
S.F.: Staţi doamnă liniştită că nu facem aici...
C.U.: Deci acum...
S.F.:  Altfel, am fi scris pe uşă...intrarea 300 lei sau 700 lei sau nu ştiu cum...100 lei...
C.U.: Nu ştiu. Doamna zicea de o sumă şi...
S.F.: Mă înţelegeţi? Şmecherii făceam mereu...
C.U.: Deci acum nu ştiu exact...
S.F.: Când o să cumpăr eu creşa asta să fii sigură că o să pună un anunţ oficial că aici se intră...
C.U.: Da.Nu ştiu...Doamna de jos a spus că dacă nu se dă acea sumă să nu plâng, cum am mai văzut o doamnă şi...
S.F.: Nu vă faceţi...Sunteţi o mamă...şi vă ajutăm. Am să vă spun câteva cuvinte care trebuie să le ştiţi legat de cum funcţionăm aici... ;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite