Corlăţean l-a informat pe Fabius despre accelerarea măsurilor de incluziune socială a romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a discutat la telefon cu omologul de la Paris Laurent Fabius, pe care l-a informat despre adoptarea joi de către Guvernul român a unui document iniţiat de MAE pentru accelerarea măsurilor de implementare a Strategiei Naţionale pentru incluziunea socială a romilor.

Potrivit unui comunicat MAE, Corlăţean a salutat în numele Guvernului României decizia Guvernului francez de relaxare a condiţiilor de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria şi disponibilitatea unui dialog cu România pentru ridicarea anticipată a restricţiilor privind liberul acces pe piaţa forţei de muncă franceză pentru cetăţenii celor două state.

Totodată, el a salutat măsurile vizând integrarea socială a cetăţenilor de origine roma şi plasarea acestor demersuri atât în contextul acţiunilor adaptate la nivel naţional, în plan bilateral cu celelalte state interesate, dar şi în plan european.

Corlăţean a reafirmat şi "disponibilitatea deplină a autorităţilor române pentru identificarea şi implementarea, inclusiv împreună cu partenerii francezi, a proiectelor vizând inserţia socială a romilor".

"Soluţiile acestui proces trebuie găsite pe plan naţional, dar, în egală măsură, înscrise în context şi cu sprijin european", a evidenţiat şeful diplomaţiei, care a calificat "drept extrem de pozitivă decizia Guvernului socialist de la Paris de privilegiere a proiectelor de cooperare bilaterală şi în plan european, ceea ce va facilita şi acţiunea Guvernului român", scrie Mediafax.

Potrivit comunicatului MAE, ministrul Laurent Fabius a confirmat interesul părţii franceze de cooperare strânsă cu autorităţile române pe această temă, subliniind importanţa măsurilor necesar a fi adoptate, atât la nivel naţional, de statele interesate, cât şi în context european şi a salutat deschiderea manifestată pe această temă de Guvernul de la Bucureşti.

De asemenea, în convorbirea telefonică, cei doi oficiali au evocat şi procesul în curs de actualizare a planului de măsuri de implementare a Parteneriatului strategic româno-francez, care să includă proiecte concrete în domenii de interes comun (cooperare în plan politic, economic, investiţional, cultural, francofonie, cooperare descentralizată, etc.), evidenţiază comunicatul menţionat.

În finalul discuţiei, cei doi demnitari au stabilit, în principiu, realizarea unei întâlniri în marja reuniunii Gymnich a miniştrilor de externe din ţările UE, care se va desfăşura la Paphos, în Cipru, în perioada 7-8 septembrie, se precizează în comunicatul MAE.

Guvernul francez a decis să "slăbească constrângerile" asupra accesului romilor la locuri de muncă, "suprimând taxa" datorată de angajatori şi "lărgind" domeniul meseriilor la care aceştia pot avea acces, a anunţat miercuri Cécile Duflot, ministrul Locuinţei, potrivit AFP.

Premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat o serie de proiecte pentru favorizarea inserţiei a 15.000 până la 20.000 de romi care trăiesc în Franţa, "lupta împotriva filierelor de exploatare a săracilor" până la creerea unor adăposturi provizorii şi adaptarea locuinţelor existente.

Cea mai concretă măsură imediată vizează o "facilitare a inserţiei prin intermediul muncii, extinzând şi slăbind constrângerile impuse în prezent populaţiilor rome care doresc să muncească", a declarat Cécile Duflot la finalul reuniunii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite