Soluţii de criză la Protecţia Copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţii de criză la Protecţia Copilului
Soluţii de criză la Protecţia Copilului

Anul acesta, instituţia trebuie să reducă fondul de salarii cu 22%. Asistenţii maternali pensionari au fost trecuţi în rezervă, iar angajaţii vor munci mai puţine ore sau îşi vor lua concediu fără plată.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a primit, la începutul săptămânii, o notă prin care Consiliul Judeţean Braşov anunţa reducerea, cu 22%, a fondului de salarii pe anul 2009. Pentru a nu concedia pe nimeni, conducerea instituţiei vrea să găsească soluţii pentru a se încadra în suma alocată.

„Nu vom face restructurări, nu vom tăia din salarii şi nici din sporuri. Ne vom întâlni cu sindicatul şi vom vedea care sunt propunerile angajaţilor. Din punctul nostru de vedere există două variante: ori să se reducă programul de lucru, ori să intre fiecare angajat, câte 10 zile, în concediu fără plată“, a spus directorul DGASPC, Carmen Tănăsescu.

În judeţul Braşov, doar 185 de posturi sunt ocupate în prezent, din cele 250 existente. La cei care practică această meserie, sunt plasaţi 330 de copii. Fondul total de salarii alocat instituţiei pentru anul acesta este de 43,4 milioane de lei, iar Direcţia are, în total, 1.104 angajaţi.

S-a renunţat la asistenţii maternali pensionari

Cu toate că este criză de asistenţi maternali, pensionarilor care colaborau cu Protecţia Copilului din Braşov le-au fost suspendate contractele. Decizia a fost luată pentru a putea fi angajate persoane care nu au alte venituri.

Pe lângă cei 10 pensionari care erau angajaţi ai Direcţiei, 17 asistenţi maternali au renunţat la contracte pentru că nu îşi doresc să ia în îngrijire şi un al doilea copil, aşa cum le cere instituţia.

Pentru că numărul copiilor abandonaţi este aproape dublu faţă de numărul asistenţilor, aceştia trebuie să ia în îngrijire câte doi, pentru care primesc un salariu de până la 1.700 de lei şi bani pentru haine, mâncare şi jucării. Asistenţii maternali sunt oameni cărora le pasă de copii, dincolo de beneficiile materiale pe care le au practicând această meserie.

„Banii nu au cum să ajungă întotdeauna, dar meseria asta trebuie făcută cu sufletul, nu cu gândul la portofel. Am avut în grijă cel puţin şapte copii, în cei zece ani de când mă ocup de micuţii abandonaţi. Cel mai greu este când sunt adoptaţi sau trebuie să se întoarcă în centre de plasament, pentru că pleacă şi cu o bucăţică din sufletul tău“, este de părere Florida Pop, asistent maternal angajat la DGASPC Braşov.

image

Nu vom face restructurări, nu vom tăia din salarii şi nici din sporuri. Ne vom întâlni cu sindicatul şi vom vedea care sunt propunerile angajaţilor.

image


Carmen Tănăsescu
director DGASPC

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite