Copii de căpşunari cu alocaţie europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii românilor care muncesc legal în străinătate pot primi alocaţii mai mari, corespunzătoare statului UE unde lucrează părinţii. În loc de 10 euro (42 de lei), cât îi oferă statul român, un minor poate primi 184 de euro, dacă cel puţin unul dintre părinţii săi lucrează legal în Germania.

Aproape trei milioane de români muncesc în străinătate, iar aproximativ 60% din ei sunt cupluri, potrivit ultimelor statistici pe migraţie. Cei care sunt angajaţi cu forme legale beneficiază de o mulţime de drepturi, printre care se numără şi „asimilarea prestaţiilor", prevăzută în Regulamentul 883 din 2004, al Parlamentului European şi al Consiliului Europei.

Asta înseamnă că un lucrător migrant are dreptul la prestaţiile familiale acordate de ţara unde munceşte. Este vorba de prestaţii sociale care se referă la copii: alocaţia de stat pentru copii (de 200 de lei, pe lună, pentru copiii de până la 2 ani, şi de 42 de lei pe lună, între 2 şi 18 ani), de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi de stimulentul acordat în situaţia când mama se întoarce la job, precum şi de indemnizaţiile speciale pentru creşterea minorului cu handicap.

Procedura de obţinere

Cei care vor să obţină sumele prevăzute în legislaţia altui stat UE trebuie să completeze un formular european special, disponibil la instituţia competentă din ţara respectivă. „În cele mai multe cazuri, instituţia respectivă înregistrează formularul şi apoi ne trimite nouă datele, pentru suspendarea plăţii în România. Unele state înmânează formularele beneficiarilor, pentru a ni le transmite aceştia", explică Raluca Veber, şef serviciu în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (ANPS).

Deşi diferenţele în bani sunt foarte mari, doar 9.500 de alocaţii au fost acordate anul trecut în România la valoarea celor din statele vestice. În statistica Direcţiei Generale Protecţia Copilului (din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale), la sfârşitul anului trecut existau peste 84.000 de copii cu părinţi plecaţi la muncă, din care aproximativ 26.000 îi aveau pe amândoi angajaţi în străinătate.

Cine poate beneficia

Copiii rămaşi acasă primesc alocaţiile din ţara unde lucrează părinţii lor, dacă cei din urmă se încadrează într-una dintre următoarele situaţii: sunt salariaţi sau lucrători independenţi cu reşedinţa într-un stat UE, sunt persoane care au muncit în străinătate şi au intrat în şomaj într-un stat membru, sau sunt pensionari şi au copii în întreţinere. Dacă părinţii lucrează în ţări diferite, ei sunt liberi să aleagă între cele două state unde se pot înregistra pentru alocaţia copiilor.

Valoarea alocaţiei

Suma corespunzătoare variază de la un stat la altul, ca şi condiţiile de acordare. În Germania, un copil primeşte 184 de euro pe lună, în Spania - 24,25 euro, în Marea Britanie - 86,67 euro pentru copilul singur. În Franţa se oferă 123,92 euro, dar numai pentru familiile cu cel puţin doi copii. În Italia, suma variază între 120 şi 300 de euro, pe lună. Ea scade pe măsură ce urcă veniturile familiei şi creşte în funcţie de numărul de copii. Nu se acordă familiilor cu venituri de peste 12.000 de euro, anual.

Alocaţii plătite de străini

Anul         Număr alocaţii
2007              2.500
2008              4.100
2009              5.100
2010              9.500
2011*            2.950
* primul trimestru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite