Cumpăna lui Jean Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Jean Constantin a fost internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului Fundeni, după ce a suferit un infarct.Artistul a fost transferat ieri, de la Spitalul Judeţean Constanţa, la Spitalul Fundeni din Bucureşti, pentru continuarea investigaţiilor medicale.

Purtătorul de cuvânt al spitalului constănţean, dr. Florian Stoian, a declarat pentru Mediafax că actorul se simte bine şi a solicitat transferul la un spital din Capitală.

Mai citiţi şi:

VIDEO Jean Constantin a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitală
Jean Constantin, „doctorul“ Aurică
Jean Constantin, escrocul simpatic

„Medicii au stabilit că poate face drumul până la Bucureşti fără ca sănătatea să-i fie pusă în pericol, astfel că joi dimineaţă, la ora 06.00, a plecat cu o ambulanţă de la Spitalul de Urgenţă din  Constanţa, la Fundeni“, a declarat dr. Florian Stoian.

Jean Constantin (80 de ani), cunoscut cu probleme cardiace, a fost internat, la sfârşitul săptămânii trecute, în această instituţie medicală, după ce a avut probleme de respiraţie şi tensiune arterială mare. Artistul s-a născut la 21 august 1928, la Techirghiol. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957.

Camarad şi partener minunat

A jucat în peste 50 de filme, printre cele mai recente numărându-se „Cum ­mi-am petrecut sfârşitul lumii“ (2006), „Roming“, de Jiri Vejdelek (2007) şi „Supravieţuitorul“ (2008), de Sergiu Nicolaescu.

Alexandru Arşinel, cel alături de care a împărţit succesul şi popularitatea, a declarat ieri pentru „Adevărul“: „Îl cunosc de foarte mult timp şi vă spun că este de o discreţie şi de o delicateţe extraordinară. Ar fi un lucru care l-ar afecta să ştie că se acordă atâta atenţie stării sale de sănătate.Întotdeauna şi-a ascuns suferinţele şi nu a vrut popularizare. Dacă spui ceva acum, este ca şi cum ţi-ai lua la revedere şi nu este cazul. Este un om minunat, unul dintre cei mai mari comici ai ­României, unul dintre cei mai buni parteneri şi un camarad fantastic“.

Sacrificii pentru teatru

În urmă cu un an, Jean ­Constantin le-a împărtăşit realizatorilor emisiunii „Culise“, de la Focus TV (o televiziune locală din Buzău), câteva momente din viaţa sa.  „Dumnezeu mi-a dat talent şi am reuşit, dar nu a fost uşor. Îmi plăcea de mic să spun poezii şi părinţii mă încurajau, mama avea voce, iar tata era comic. Viaţa mea a fost muncită, am făcut naveta cu trenul şi căruţa ca să ajung la teatru, dar am depus suflet în tot ce făceam, altfel, dacă nu trece prin tine, publicul te simte“, declara la vremea respectivă Jean Constantin.

Primul său film „Procesul alb“, în care a avut rolul unui vânzător de ziare, a fost filmat alături de Toma Caragiu. „Am  avut o îndelungă colaborare cu Toma, dar în acel film mă bătea, aşa era rolul. De atunci am jucat în multe filme împreună, dar ne mai şi certam uneori“, a mai spus actorul.

Dintre momentele critice ale carierei, maestrul a menţionat evenimentul nefericit când a aflat de moartea surorii sale, în timpul spectacolului. A dus rolul pînă la capăt, profesionist, zidindu-şi propriile trăiri în cele ale personajului. „Nea Jean“, cum îl alintă colegii, locuieşte la Constanţa şi este cetăţean de onoare al oraşului.

Soţia sa, Elena, pe care maestrul o laudă necontenit pentru talentele ei culinare, este fosta soţie a regretatului Gheorghe Cozorici şi a lucrat ca sufleur la Teatrul Naţional, timp de 40 de ani.

Cel mai recent rol

Maestrul Jean Constantin interpretează rolul lui Manole Potcovaru în telenovela „Regina“, difuzată de Acasă TV.  Acesta  s-a întors în şatră pentru a se căsători şi a organizat o nuntă mare.

Mari actori cu probleme de sănătate

Generaţia de aur a cinematografiei româneşti trece printr-o perioadă de grea încercare. Nicu Constantin (69 de ani) a fost internat la Spitalul Militar de Urgenţă din Bucureşti, la 11 mai. Actorul are „o suferinţă pulmonară severă şi alte boli asociate“, declara la acea perioadă comandantul unităţii sanitare, general doctor Ioan Sârbu.

Deşi se simte mai bine, actorul rămâne în continuare internat. Gheorghe Visu (57 de ani) a suferit, la 28 mai, o intervenţie chirurgicală de dificultate medie la plămâni, pe care a depăşit-o cu bine. Regizorul Sergiu Nicolaescu (79 de ani) a fost operat laparoscopic de colecistită acută, la 1 iunie, anul acesta. În luna ianuarie a anului trecut, regizorul Sergiu Nicolaescu a suferit două intervenţii chirurgicale pe creier, din cauza unui hematom care îi apăruse în urma unei căzături pe scări. Sînziana Boaru

image

Întotdeauna şi-a ascuns suferinţele şi nu a vrut popularizare. Dacă spui ceva acum, este ca şi cum ţi-ai lua la revedere, şi nu este cazul.

image


Alexandru Arşinel
actor

Personaje celebre

Apariţiile pe micul ecran, ca invitat la diverse emisiuni, au arătat aceeaşi familiaritate şi acelaşi firesc ca şi cele ale personajelor sale. Poate de aceea, în memoria colectivă, Jean Constantin nu este „actorul genial“, cum îl denumesc colegii, ci persoanajele pe care le-a jucat:

image

Ismail,  simpaticul bucătar de pe nava „Speranţa“, din serialul anilor ‘70 „Toate pânzele sus“

image

Patraulea,  măruntul şi impulsivul escroc din seria filmelor „Brigada Diverse“, alături de Toma Caragiu (dreapta)

image

Limbă,  „ciripitorul şi ciorditorul mărunt“ din „Supravieţuitorul“ şi „Revanşa“ lui Sergiu Nicolaescu

image

Gangsterul Mob Boss,  din „Nea Mărin Miliardar“ (foto dreapta) care vroia să o răpească pe fiica miliardarului american


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite