Operaţiunea „Containerul 2“: contrabandişti săltaţi din aşternut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

120 de poliţişti de frontieră, vameşi şi jandarmi au descins ieri în terminalul de containere Ro-Ro ca să verifice actele de import şi pe comisionarii vamali. Acţiune-surpriză în Portul Constanţa: la patru zile de la reţinerea grupului din dosarul „Containerul“, poliţiştii au descins la „sursele de venit“ - terminalul de containere.

Poliţiştii au descins în dana Ro-Ro din Portul Constanţa Sud - Agigea la ora 9.00 şi le-au cerut vameşilor să-i însoţească în acţiune. Echipele de control au avut în vedere şi activitatea comisionarilor vamali. „Este o acţiune pe linia prevenirii evaziunii fiscale şi contrabandei. Activitatea nu este blocată, TIR-urile pot intra şi ieşi în continuare", a declarat Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El a precizat că acţiunea s-ar putea derula pe parcursul unei săptămâni.

Citiţi şi:

Adriana Mironescu: „Între soțul meu și Banias era dușmănie“

Constanţa: Cine a acoperit afacerea Containerul?

Practic, autorităţile au făcut iniţial o analiză de risc asupra miilor de containere din terminal. Câteva sute au fost considerate suspecte, motiv pentru care poliţiştii le vor desigila unul câte unul. „Vrem să vedem dacă marfa din interior corespunde cu datele de pe declaraţiile vamale", a afirmat Bădilă. Ieri după-amiază, poliţiştii desigilaseră doar zece din cele câteva sute de containere ce urmează să fie inventariate în amănunt. Acestea conţineau obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Nu se făcuse însă nicio confiscare.

Coincidenţă

Oficial, acţiunea demarată joi dimineaţă în Portul Constanţa nu are nicio legătură cu acţiunea de luni, când 30 de persoane, în frunte cu secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, şi senatorul PDL Mircea Banias au fost învinuite de implicare în mafia portuară. Totuşi, grupul infracţional pus sub învinuire de procurorii anticorupţie îşi desfăşura activitatea în port, înlesnind importuri de mărfuri pentru care nu se percepea vamă sau luând şpagă în mărfuri contrafăcute.

O consecinţă a operaţiunii de luni este că, miercuri seara, Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că a demis conducerea interimară a Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa. Măsura a fost luată ca urmare a unui control-fulger, efectuat într-o singură zi, la serviciul de informaţii teritorial al ministerului. Comisarii-şefi  George Popa, şeful structurii, şi Ion Constantin, şeful Biroului de Protecţie Internă, au fost eliberaţi din funcţie pentru „management defectuos". Popa şi Constantin erau intermari la comanda Serviciului. Conducerea SIPI Constanţa a fost preluată de comisarul de poliţie Marius Daniel Panait.

Premoniţiile lui Mironescu

La declanşarea controlului, ministrul Administraţiei şi Internelor anunţase că, în ianuarie, când a aprobat numirea lui Mironescu în funcţia de secretar general, nu ştia că asupra sa planează suspiciuni. „Vreau să ştiu dacă situaţia din port era sau nu cunoscută şi de ce nu mi-a fost adusă la cunoştinţă", a declarat ministrul Traian Igaş într-un interviu.

În luna ianuarie, fostul secretar general publica în revista Ligii Navale un editorial în care denunţa afacerile dubioase din port. „După porturile gri suntem noi, care te facem pe tine. Bun, versul original, declamat de BUG Mafia în urmă cu vreo 10 ani, avea blocuri în loc de porturi. Afirmaţia astfel pervertită, din păcate, este foarte valabilă în cazul porturilor noastre: sunt şi gri, iar în spatele lor sunt unii care ne cam fac pe noi... ăilalţi. Nu cred că e cineva care să-şi dorească mai mult ca mine ca, de-aici înainte, să arătăm că au dispărut neînfricaţii dintre noi... ", scria Mironescu în editorialul intitulat „Neînfricaţii".

Contrabandiști săltaţi din aşternut

12 persoane au fost reţinute în urma descinderilor care au avut loc ieri în Oraviţa, Berliște și Lescoviţa. „Se fac cercetări într-un dosar penal pentru infracţiunile de trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei, contrabandă în forma calificată, evaziune fiscală și înșelăciune", a spus George Bucurică, procuror. Împotriva a două persoane a fost începută urmărirea penală, iar pentru alte zece s-au întocmit actele premergătoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite