Români şi bulgari, pelerini la peştera Sfântului Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de ortodocşi s-au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei
Mii de ortodocşi s-au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei

Peste 30.000 de credincioşi au venit să se roage la lăcaşul de cult considerat Bethleemul românesc. Oamenii au sosit încă de luni noapte pentru a se ruga în peştera unde a trăit o vreme Sfântul Andrei, apostolul care a adus creştinismul pe meleagurile noastre.

Slujba religioasă de la mănăstirea aflată lângă localitatea constănţeană Ion Corvin a început ieri la ora 9.00. Înainte de Sfânta Liturghie, trei ciobani din Bucovina au cântat la bucium pentru a chema credincioşii la rugăciune.

„Am fost chemaţi de ÎPS Teodosie. Eu sunt din Vatra Dornei, din aceeaşi comună cu Sfinţia Sa", spune Leor Ciornei, unul dintre ciobanii bucovineni care a cântat la un bucium moştenit de la părinţii săi. „Instrumentele sunt lungi de trei metri şi douăzeci de centimetri şi sunt confecţionate din alamă veche, care nu rugineşte", explică Isidor Flocea, un cioban bucovinean.

Citiţi şi:

Gospodinele din Ungaria le-au dat lecții de preparat turtă dulce celor din Nădlac

Tradiţii: În noaptea de Sfântul Andrei casele au fost descântate şi strigoiii alungaţi cu usturoi

Credincioşii au cântat alături de preoţi şi s-au rugat. Din mulţime se auzeau şi rugăciuni rostite în limba bulgară. Tanti Frusina, o bătrână din Tulcea, a venit însoţită de un grup de femei bulgăroaice.

„Sunt prietenele mele. Sunt foarte credincioase şi au venit să se roage la Peştera Sfântului Andrei. Venim în fiecare an", povesteşte pensionara. Ea spune că rugăciunea ajunge la cer în orice limbă. „Important este să te rogi din inimă, graiul inimii este cel care contează în faţa lui Dumnezeu", dă asigurări femeia.

Două ore de aşteptare

În faţa peşterii au fost aşezate moaştele Sfântului Andrei şi ale altor patru sfinţi. Oamenii atingeau racla cu batiste, prosoape şi chiar bluze sau pantaloni. „Vin în fiecare an să mă rog la Sfântul Andrei, m-a ajutat mereu", mărturiseşte Maria Apostol (56 de ani), din Buzău. Culoarele create de jandarmi au nemulţumit oamenii care voiau să ajungă cât mai repede la moaşte.

„Am aşteptat două ore să trec prin culoarele formate, dar nici la jumătatea drumului nu am ajuns. Nu am mai rezistat, voi sta lângă biserică să mă rog", spune Marian Cristescu, un bătrân din Medgidia.

Slujba s-a încheiat la ora 12.00, însă credincioşii continuau să vină la mănăstire. În apropierea peşterii se află şi un izvor cu puteri miraculoase. Tradiţia spune că sfântul Andrei nu avea apă pentru a boteza creştinii şi a bătut cu toiagul într-o stâncă. De acolo a ţâşnit firicelul de apă. Oamenii spun că apa are proprietăţi miraculoase. 

„Orice la un leu"

Pe drumul spre mănăstire pe o distanţă de aproape un kilometru, credincioşii au fost „ispitiţi" cu scaune din lemn, veste împletite sau turtă dulce. „Orice la 1 leu" - era scris pe o bucată de carton prinsă sub cutia cu brelocuri. La taraba improvizată, tanti Leana vinde mătanii şi mărgele colorate.

„Mai fac şi eu un ban cinstit. Vând totul cu un leu şi oamenii cumpără", spune femeia şi îndeasă teancul de bani la brâu. La câteva sute de metri mai sus, de un copăcel fără frunze atârnă brelocuri, cruciuliţe din lemn şi iconiţe. Vânzătorul îşi asigură posibilii clienţi că „toate obiectele sunt sfinţite. Pe drumul spre peşteră, un călugăr cu o plăcuţă atârnată de gât aşteaptă donaţii pentru construirea unui clopot la o mănăstire din judeţ.

Istoricul peşterii

Peştera Sfântul Apostol Andrei a fost descoperită în 1918 de avocatul Jean Dinu, cel care a înfiinţat şi gimnaziul de la Adamclisi. El a povesit că a avut un vis în care i s-a arătat locul unde a trăit Sfântul Andrei. A găsit peştera invadată de buruieni. Avocatul a construit acolo chilii unde în scurt timp au poposit călugării.

În perioada comunistă, lăcaşul de cult a fost desfiinţat, iar peştera a devenit grajd pentru animale. După 1990, monahul Nicodim cu alţi doi călugări a înviat spiritul religios, iar în scurt timp peştera a devenit unul dintre obiectivele religioase cele mai importante din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite