O vară în Vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vama Veche este staţiunea de pe litoral în care tinerii vin şi nu se mai lasă duşi spre case. Atmosfera boemă de aici - ziua lenevită la soare şi noaptea petrecută în dezmăţ la terase sau la foc de tabără - nu este însă tot.

În vreme ce unii dintre turişti rămân până li se termină ultimul leu şi pleacă spre case cu „naşu'", alţii s-au apucat de treabă ca să mai scoată un ban. Ei vor să rămână cât mai mult pe litoral, dacă este posibil chiar întreaga vară.

Dimineaţa, pe plajă, rulotele şi corturile sunt închise. Încă se doarme. Un nonconformist profită de liniştea dimineţii şi renunţă la slip. Nu e plajă de nudişti, dar nu contează, doar este în Vamă. Încet, încet, din câteva corturi ies, amorţiţi, câţiva tineri. Se feresc de aparatul de fotografiat, pentru că pe unul mama îl ştie la cămin, iar pe altul prietena îl lăsase acasă.

Mircea, din Oneşti, se vaită că preţurile au crescut exagerat în Vamă. „Stăm la cort, dar mâncarea şi băutura sunt scumpe. Suntem aici de două săptămâni, dar mai stăm, încă mai avem bani", spune acesta. Întrebat cum e viaţa în Vamă la mijloc de iunie, când e atât de liniştit faţă de atmosfera normală a staţiunii, Mircea răspunde: „Stai cu noi diseară la o bere şi o să vezi tu ce înseamnă viaţă!".

Angajaţi

Uzzy este unul dintre turiştii care muncesc pe unde apucă doar ca să rămână la malul mării tot sezonul. Nu este singurul, cei mai mulţi tineri se angajează ca barmani sau ca debarasatori pe terase. Nu cer mult pentru munca lor şi se declară entuziasmaţi de simplul fapt că pot rămâne cât vor în staţiune.

„În fiecare zi fac îndeajuns de mult încât să-mi iau ceva de mâncare, un pachet de ţigări şi câteva beri pentru seară. N-am venit aici ca să fac bani, am venit ca să mă distrez alături de oamenii care-mi plac", spune Uzzy, care lucrează ca debarasator la terasa Hands.

Multe dintre terase pun la dispoziţia angajaţilor o cămăruţă în care să se poată odihni, dar aceştia preferă corturile amplasate pe plajă. „Este mult prea cald între patru pereţi. Prefer să dorm sub cerul liber, la aer curat. Dacă se întâmplă să plouă, mă descurc. Încă nu am auzit să moară cineva de la puţină apă", declară Uzzy.

Se poate trăi din artă

Manufactura de suvenire este o altă metodă prin care tinerii pot câştiga bani pentru distracţie în Vama Veche. Gabi este pictor şi, când nu reuşeşte să-şi dea tablourile, apelează la vânzarea de brăţări împletite. „Ies bani frumoşi din chestia asta. Sper ca într-o zi să strâng suficient încât să plec pe meleaguri unde arta este apreciată mai mult decât aici", spune Gabi pe jumătate în glumă.

"Este mult prea cald între patru pereţi. Prefer să dorm sub cerul liber, la aer curat. Dacă se întâmplă să plouă, mă descurc. Încă nu am auzit să moară cineva de la puţină apă."
Uzzy
turist

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite