Cum te poţi rătăci în Constanţa "urmărind" indicatoarele turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată intraţi în municipiul de la malul mării, turiştii se pot baza doar pe indicaţiile trecătorilor şi pe instinct pentru a ajunge acolo unde şi-au propus. Centrele de informare au fost desfiinţate. Marcajele de informare turistică sunt foarte rare în Constanţa şi de cele mai multe ori sunt acoperite de crengile copacilor.

Primul indicator se află la mai bine de trei kilometri de intrarea în oraş, dinspre Valu lui Traian. Nici pe şoseaua de centură nu apar semne de circulaţie care ar putea să uşureze orientarea celor veniţi să îşi petreacă vacanţa la malul mării.

Mai citiţi şi:

30 de copii s-au pierdut pe plaja din Mamaia

Marian Munteanu (32 de ani), din Iaşi, a venit împreună cu familia în concediu. Turistul spune că indicatoarele sunt rare şi de cele mai multe ori nu indică punctele de interes din oraş. „Soţia mea conduce, iar eu mă uit în toate direcţiile ca să văd dacă există vreun semn rutier după care să mă pot ghida. Nu reuşesc sub nicio formă să-mi dau seama în ce direcţie este gara", se arată descumpănit bărbatul.

Greu de observat

Odată intraţi în zona din centrul localităţii, şoferii se simt prinşi ca într-un labirint. Pe bulevardele I.C. Brătianu, Soveja sau Alexandru Lăpuşneanu, marcajele pentru orientare sunt acoperite de crengile copacilor de pe marginea străzii. Gheorghe Neagu (36 de ani), din Ploieşti, a încetat să se mai orienteze după marcaje. „Mi se pare incredibil! Nu-mi vine să cred că mă aflu la mai puţin de jumătate de metru de indicator şi nu pot să-l văd", spune turistul.

Dacă nu au la dispoziţie un sistem de ghidare prin satelit, turiştii sunt nevoiţi să apeleze la informaţii de la localnici. „Ar fi mult mai bine pentru cei care vin pe litoral, dacă s-ar monta nişte semne care să-i ghideze spre staţiuni. Eu mă plimb prin faţa blocului în fiecare zi. Cum văd că opreşte lângă mine o maşină care nu are număr de Constanţa, mă pregătesc să îi arăt încotro este Mamaia sau autostrada", povesteşte uşor amuzat George Câju (72 de ani).

Firma S.C. I.L. Confort Urban S.R.L. se ocupă de instalarea şi întreţinerea indicatoarelor rutiere în raza municipiului Constanţa. Claudiu Rădulescu, directorul tehnic al societăţii, se declară surprins de problemele întâmpinate de turişti.

„Periodic efectuăm toaletarea copacilor împreună cu Serviciul Spaţii Verzi, de la Primărie. Mi se pare justificat ca turiştii să se plângă şi voi inspecta zonele în care s-au semnalat probleme", declară directorul.

Automatul de informare

Un centru de informare automat pentru turişti poate fi găsit de cei care au intuiţie în faţa Primăriei Constanţa. Spre aparatul electronic nu există niciun fel de indicator sau marcaj. Asta poate şi pentru că maşinăria cu pricina nu prea funcţionează.

Cele două ecrane ale automatului indicau ieri posibilitatea de a accesa meniurile cu informaţii în patru limbi: română, engleză, spaniolă şi bulgară. Surpriza a venit când am încercat să accesăm meniul în limba română: tastatura nu era funcţională. Paznicii de la Primărie spun că aparatul are toane şi că „funcţionează defectuos".

Nici centrele de informare turistică nu mai funcţionează. Au fost desfiinţate. „Nu au beneficiat de sprijiniul Camerei de Comeţ sau ale Consiliului Judeţean şi au fost închise", ne-a răspuns la telefoanele postate pe internet un agent de turism.

Indicatoare spre nicăieri



La intersecţia bulevardelor Alexandru Lăpuşneanu şi Soveja, în locul unui indicator rutier, şoferii dau peste trei marcaje cu aceeaşi semnificaţie. Toate trei indiă direcţii diferite. Stâlpii pe care sunt montate cele trei plăcuţe sunt amplasaţi la o distanţă de un metru unul de celălalt.

image

Şoferii spun că nu le găsesc nicio logică. „Ar putea să scrie altceva pe ele şi să le mute în locurile unde sunt mai de folos. La ce îmi trebuiesc mie trei indicatoare care îmi spun acelaşi lucru?!", se revoltă un şofer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite