Consiliere şi cursuri de IT gratuite pentru şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii au posibilitatea de a urma gratuit cursuri de competenţe IT şi de a beneficia de consiliere pentru găsirea unui job, graţie unui proiect pe bani europeni desfăşurat până în februarie 2012.

Cursurile durează trei săptămâni, timp în care oamenii vor să învăţa să folosească un computer, să navigheze pe net şi să caute informaţii, iar cei cu meserii în care se foloseşte computerul (precum contabilii), vor fi iniţiaţi în utilizarea programelor de specialitate. 

La finalul cursului de competenţe IT, participanţii vor primi un certificat de absolvire recunoscut nu numai în România, ci în toată Uniunea Europeană. El este de folos în competiţia pentru un job doar când este vorba de posturi ce necesită cunoştinţe de bază, nu de specialitate în domeniul IT. Aurel Şerban, asistent proiect, spune că dintre cei care au absolvit deja aceste cursuri, două persoane şi-au găsit de lucru pe post de operator computer, introducere şi validare date. O altă persoană a reuşit să obţină câteva contracte de colaborare, după ce a învăţat să ţină contabilitatea pe computer.

Sunt aşteptaţi cei care nu au folosit niciodată computerul

Cursurile sunt destinate în primul rând şomerilor de lungă durată (şase luni de inactivitate pentru absolvenţi şi 12 luni de zile pentru ceilailaţi), dar sunt acceptaţi toţi cei care se adresează organizatorilor. În curând, va mai fi formată o grupă de cursanţi, promit cei de la Tiurenlau Hotel Management, firma care derulează proiectul pe bani europeni.

Doctor în chimie, a învăţat la 50 de ani să folosească un computer

Nimeni nu trebuie să se jeneze dacă n-a folosit niciodată computerul. “Acesta este scopul cursurilor, să-i ajute pe cei care n-au avut şansa de a învăţa până acum să utilizeze un calculator”, explică Aurel Şerban. 

Nu contează nici nivelul de instruire al solicitanţilor. Au venit la cursuri atât oameni cu câteva clase, cât şi persoane cu studii superioare, care aveau un doctorat. “Am avut un doctor în chimie şi un doctor în agricultură. Ambii, pe la 50 de ani, care nu ştiau să folosească un computer şi să caute pe Internet ceea ce-i interesa”, povesteşte Aurel Şerban.

Chiar dacă participanţii au doar câteva clase şi nu se gândesc să lucreze vreodată pe calculator, cursurile se pot dovedi foarte utile. Asta, pentru că participanţii pot învăţa să-şi caute joburi pe Net, ţinând că ponderea anunţurilor de angajare a crescut puternic şi practicat s-a mutat în virtual. 

Consiliere

Cealaltă componentă a proiectului s-a dovedit la fel de binevenită, în jumătatea de an în care a funcţionat. Este vorba de consiliere pentru găsirea unui job.

Se organizează seminarii unde oamenii sunt pregătiţi pentru toate etapele procesului de căutare a unui loc de muncă. Sunt asistaţi la elaborarea CV-ului, dar li se şi explică ce anume trebuie să conţină un astfel de document sau o scrisoare de intenţie, în funcţie de postul vizat, dar şi de firma la care se aplică. De asemenea, sunt pregătiţi pentru interviuri şi îndrumaţi pas cu pas, până la momentul final, când semnează contractul de muncă.

În afară de asta, şomerii beneficiază şi de consiliere psihologică individuală.

Unii şomeri îşi pierd încrederea în ei, se consideră buni de nimic, rataţi şi intră în depresie. Acesta este cel mai mare pericol care-i pândeşte pe cei ajunşi în astfel de situaţii, după cum explică psihologii. O experienţă de acest gen îi poate face pe oameni să se izoleze, fapt ce scade şansele reîncadrării. 

“Unii păstrează încă legătura cu noi, după ce s-au angajat, fiindcă aici s-au simţit înţeleşi, au putut discuta cu psihologul, lucru foarte . Uneoir, la fel de important ca şi găsirea unui loc de muncă”, explică Aurel Şerban. 

Persoanele din Bucureşti şi judeţul Ilfov care  doresc să urmeze aceste cursuri sau simt nevoia consilierii pot afla mai multe amănunte la adresa www.tiurenlau.ro sau la numărul de telefon: 021 - 410.30.32

Cursurile se desfăşoară în serii de trei săptămâni, până în februarie 2012.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite