Congresul Medicinei Integrative – concluzii alarmante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Congresul a avut loc miercuri, la Otopeni
Congresul a avut loc miercuri, la Otopeni

Primul Congres Internaţional al Organizaţiilor de Medicină Integrativă din România, desfăşurat la 23 Noiembrie 2011 la Rin Airport Hotel Bucureşti (Otopeni), a adus în dezbaterea publică necesitatea integrării persoanelor bolnave în societate, pe de o parte, dar şi noua tendinţă mondială de a completa medicina convenţională cu practicile medicale alternative.

„Este deosebit de dificil, în lumea contemporană, de stabilit o balanţă reală între evoluţia bolilor grave, a dizabilităţilor pe termen lung şi posibilitatea societăţii de a aloca fonduri corespunzătoare pentru tratarea acestora“, a declarat în cadrul Congresului Liviu Mandler, preşedintele Patronatului Medicinei Integrative, organizatorul evenimentului.

Cancerul, lider în topul bolilor mortale

Statisticile prezentate în cadrul Congresului sunt alarmante. Bolile cronice, printre care cancerul, bolile cardiace şi diabetul, sunt responsabile de mai mult de 60% dintre decesele înregistrate la nivel mondial. În ciuda acestui lucru, aceste afecţiuni primesc doar 3% din finanţarea pentru sănătate, de stat şi privată.
Pe de altă parte, conform datelor prezentate la Congres, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că anul acesta cancerul va fi prima boala din lista afecţiunilor care cauzează moartea. Astfel,
în 2008 au murit din cauza acestei afecţiuni 7,6 milioane de persoane în întreaga lume, iar 12,4 milioane de cazuri noi au fost diagnosticate cu această boală.

Un nou concept: ce este medicina integrativă

Congresul a dorit să impună în societatea românească şi un nou concept, prea puţin cunoscut până acum, cel de Medicină Integrativă. Acesta este definit ca „o formulă care înglobează toate resursele existente, materiale, umane, ştiintifice, ale societăţii, pentru a putea asigura posibilitatea fiecărui individ de a-şi ocroti viata, de a-şi putea vindeca suferinţele cauzate de unele boli şi de a gestiona unele dizabilităţi greu de suportat, cu scopul de a se apropia, din ce în ce mai mult, de o viaţă normală“, cum l-au definit organizatorii.
Propriu-zis, Patronatul Medicinei Integrative propune extinderea procedeelor cunoscute din medicină şi aplicarea altora cum sunt terapiile psihologice, acupunctura sau homeopatia, precum şi alte remedii practicate de medici sau psihologi, proceduri care vin în sprijinul real al pacientului.

Locuri de muncă şi reintegrare pentru persoanele afectate

Patronatul Medicinei Integrative şi-a afirmat încă o dată, cu ocazia Congresului Internaţional al Organizaţiilor de Medicină Integrativă, decizia de a asigura persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a se reintegra în societate prin asigurarea învăţării unor meserii pe care aceste persoane sunt apte să le exercite şi şi-a asumat efortul de a găsi locuri de muncă corespunzătoare pentru această categorie umană. Patronatul Medicinei Integrative (PMI) este „unicul patronat din România care se dovedeşte a fi preocupat intens şi activează în domeniul problemelor sociale ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale bolnavilor cronici, pe lângă problemele patronale cu care se ocupă“, a afirmat Liviu Mandler, liderul PMI.
Patronatul Medicinei Integrative (PMI) face parte din Confederaţia patronală CONPIROM şi, de asemenea, din trei mari organizaţii internaţionale: AAIM (Asociaţia Americană a Medicinei Integrative), Societatea Europeană de Medicină Integrativă şi Forumul European al persoanelor cu dizabilităţi (EDF).
La Congresul Internaţional al Organizaţiilor de Medicină Integrativă au participat reprezentanţi ai Guvernului, sindicatelor, patronatelor, parlamentari, oameni de cultură şi ştiinţă, doctori, psihologi şi reprezentanţii ONG-urilor de profil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite