Confuzie la Guvern în privinţa liceului romani: Premierul spune că se va preda în romani, iniţiatorii proiectului îl contrazic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Varujan Pambuccian, unul dintre iniţiatorii proiectului liceului romani din sectorul 5, insistă că se va preda în limba română, doar că programa va conţine şi cursuri de limba şi de civilizaţie romani, şi spune că premierul a greşit atunci când a folosit expresia „predare în limba romani”.

Prim-ministrul Răzvan Mihai Ungureanu a anunţat azi intenţia Guvernului de a înfiinţa un liceu romani, într-o cazarmă dezafectată din sectorul 5.

"Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii: o societate civilizată şi construită european", a spus Ungureanu, potrivit agenţiei Mediafax.

Varujan Pambuccian insistă că este vorba de o “scăpare”: “Nu s-a pus problema predării în limba romani. Este o greşeală de exprimare, atât”, explică deputatul.

De la toamnă, în Sectorul 5 din Capitală ar putea exista primul liceu romani din ţară. Decizia s-a luat în şedinţa de luni a Coaliţiei, cea în care s-a purtat şi discuţia finală pe marginea predării în maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş. 

Ideea unui liceu romani datează de vreo doi-trei ani şi aparţine deputaţilor Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun.

Organizaţiile de romi consideră că apariţia liceului ar fi “o formă gravă de segregare” şi au reacţionat imediat.

Marian Daragiu, sociolog şi totodată activist rom, a declarat: „Salutăm interesul Guvernului pentru comunitatea romă, însă regretăm că suntem prinşi astfel în conflictul din Coaliţia de guvernământ”.

Daragiu este convins că decizia s-a luat în contextul discuţiilor aprinse purtate în Coaliţie pe subiectul liniei în limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş.

Asta e o mare greşeală, în opinia sociologului: „Să nu ne compare pe noi cu minoritatea maghiară. Pentru incluziune este nevoie de clase mixte, unităţile separate nu fac decât să-i izoleze pe copii romi”.

Eventualul liceu romani ar fi "o formă garvă de segregare", potrivit sociologului.

Alianţa Civică Democrată a Romilor  (ACDR), în care activează şi Daragiu, „consideră că este important ca elevii romi să înveţe alături de colegii lor români, maghiari şi de alte etnii. Astfel se pregătesc pentru o integrare socială, economică şi culturală armonioasă”, potrivit unui comunicat primit la redacţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite