Ministrul Sănătăţii: Criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer, creată artificial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Ministerul Sănătăţii se desfăşoară o conferinţă de presă având ca temă Programul naţional de oncologie. Participă ministrul Ladislau Ritli, Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNSA).

UPDATE 12.53: Există trei categorii de medicamente necesare bolnavilor de cancer şi care au generat probleme pe piaţă, a explicat ministrul Sănătăţii.

În primul rând, este vorba de 30 - 34 de medicamente cu un consum prea mic pentru a stârni interesul financiar al importatorilor.

În al doilea rând, există mediamente ieftine care preţul al un nivel scăzut, dar care nu se găsesc pe piaţă. "Nu ştiu de ce nu se găsesc". Acestea vor fi scoase de pe lista de gratuităţi.

A treia categorie este cea a medicamentelor esenţiale, având un producător unic. 

UPDATE 12.48: Lucian Duţă spune şi el că recenta criză a opiaceelor necesare bolnavilor de cancer a fost artificială, întrucât au existat medicamente alternativă.

UPDATE 12.45: Ministrul crede că, pe de o parte, a fost vorba de o culpă a Mundipharma, care ar fi trebuit să anunţe cu două luni înainte că se retrage din România, dar nu a făcut acest lucru.

Pe de altă parte, există bani pentru achiziţionarea de medicamente, dar controlul din ultimele zile a demonstrat că unele spitalele au rămas fără, întrucât  nu au organizat licitaţii pentru achiziţionare şi nu au făcut niciun demers în acest sens.

Ministrul Ritli vorbeşte despre "criza falsă şi artificială" de opiacee administrate pe cale orală. "Niciun bolnav n-ar fi trebuit să sufere din acuza lipsei de opiacee", a spus ministrul, întrucât existau cele injectabile.

În plus, a explicat ministrul, există alternative terapeutice la opiacee.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite