"Conferenţiarul trebuie să aibă acelaşi salariu ca un colonel"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în acordul semnat în toamna anului trecut, pentru încheierea grevei din învăţământ, guvernanţii se angajau să elaboreze, până în 15 aprilie 2006, un proiect de lege a

Chiar dacă în acordul semnat în toamna anului trecut, pentru încheierea grevei din învăţământ, guvernanţii se angajau să elaboreze, până în 15 aprilie 2006, un proiect de lege a salarizării personalului bugetar, primul pas a fost făcut abia pe 20 iulie, când celor patru lideri de sindicate din învăţământ le-au fost prezentate două documente mari şi late: unul privind situaţia actuală a salariilor a zece categorii de bugetari şi unul privind perspectiva salarizării bugetarilor.
La întâlnire au participat, pe lângă sindicalişti, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi ministrul educaţiei, Mihail Hărdău. În opinia liderului Federaţiei Sindicale "Alma Mater", ambele documente prezentate au nişte "bube" ce se cer a fi remediate.

Grilă de salarizare, la mijlocul carierei
"Documentul cu situaţia actuală a salariului, care ia drept etalon salariul unui comisar-şef, nu este nici concludent şi nici credibil", spune Bobulescu. "În primul rând, eu nu am nicio informaţie despre vechimea în câmpul muncii a comisarului-şef, în vreme ce în cazul conferenţiarului universitar mi se precizează vechimea, 40 de ani". Cu alte cuvinte, Bobulescu cere partenerilor de dialog să întocmească o situaţie a salariilor, pornind de la acelaşi număr de ani vechime, în cazul tuturor categoriilor bugetare indicate în document. "Toate rapoartele întocmite de OECD - Organisation for Economic Cooperation and Development, privind salarizarea, iau în discuţie salariul la mijlocul carierei. E nevoie de o grilă care să-mi arate la ce nivel sunt salariile după 15-20 de ani de muncă, ca să ştiu unde ajung, către ce tind... După cum e nevoie şi de un document privind salarizarea la început de carieră". Liderul sindical consideră şi că documentul prezentat de guvernanţi e incomplet: "În loc de zece poziţii, cât cuprinde acum, e nevoie de minimum douăzeci. Aceasta pentru că din prezentare lipsesc posturi corespunzătoare funcţiilor cu studii superioare de scurtă durată şi celor cu studii medii. Să ne gândim că mulţi dintre învăţători sunt în situaţia de a avea studii medii. şi ei trebuie să se regăsească în grilă, după cum trebuie să se regăsească şi profesorul universitar, şi muncitorul, şi bibliotecarul, şi chestorul..."

Reaşezarea salariilor bugetarilor, până în 2008
Cel de-al doilea document înmânat reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ - privind perspectiva salarizării bugetarilor - a stârnit şi el nemulţumiri. Potrivit acestui document, la un moment dat în viitor - căci şi în acest punct sunt controverse - un conferenţiar universitar va primi, lunar, 85% din salariul unui colonel. "În concepţia noastră, conferenţiarul reprezintă în ierarhia universitară ceea ce reprezintă colonelul în ierarhia militară. Prin urmare, nu se justifică o diferenţiere în salarizarea de bază între cele două funcţii, mai ales că noi nu beneficiem de anumite sporuri specifice celor din armată sau poliţie", spune Bobulescu. Liderul "Alma Mater" nu este de acord nici cu propunerea guvernanţilor, ca acest proiect de creştere a salariilor să se realizeze în 4 ani de zile. "Am cerut ca finalizarea reaşezării salariilor să se facă până la începutul anului 2008. Vorba ceea, noi cu ei am discutat, ei să rezolve. Nimic nu e sigur, peste 4 ani guvernul va avea, poate, altă componenţă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite