Concert de colinde în Peştera Bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera are o acustică foarte bună
Peştera are o acustică foarte bună

Cântăreţi renumiţi de muzică populară, dar şi voci importante ale muzicii bisericeşti vor cânta astăzi în Peştera Bolii, de lângă Petroşani.

La spectacolul intitulat „Lumina Crăciunului" este invitat Prea Sfinţitul Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

„Evenimentul are legături directe cu Naşterea Mântuitorului. Aşa cum spune şi cultura ortodoxă. El s-a născut într-un loc răcoros, întunecat, într-o zi de iarnă, asemănător unei peşteri. Apoi, prin proiect, se doreşte promovarea Peşterii Bolii, o zonă turistică importantă pentru Valea Jiului", a declarat Ionuţ Drăgotesc, unul dintre organizatori.

Veta Biriş, Ciprian Roman, Marian Moise şi Grupul Psaltic vor cânta colinde pentru cei care vor coborî în peşteră.

Salvată de o asociaţie ecologistă

Peştera Bolii, numită şi „Sala de Bal şi Cântări", se află la ieşirea din municipiul Petroşani în drumul spre Haţeg şi este o rezervaţie naturală. Intrarea se face pe sub o arcadă săpată în munte cu înălţimea de 46 de metri, iar din interiorul său izvorăşte pârâul Galbina.

În 1928 a devenit prima peşteră din ţara noastră care a beneficiat de iluminat artificial. Zeci de ani a fost abandonată, însă o asociaţie ecologică din Valea Jiului a reuşit să o redea circuitului turistic, în 2006.

În peşteră au fost turnate mai multe secvenţe pentru filmul „Legenda Nibelungilor". Ultimul mare eveniment cultural a fost organizat de caricaturistul Ion Barbu la sfârşitul lunii august a anului trecut. Festivalul „Om Bolnav" a adunat artişti români şi de peste hotare care au susţinut recitaluri în peştera cu o acustică unică. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite