Concediul de creştere a copilului, exclus din calculul vechimii în legea de salarizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concediul de creştere a copilului, exclus din calculul vechimii în legea de salarizare
Concediul de creştere a copilului, exclus din calculul vechimii în legea de salarizare

Legea unitară de salarizare pe care Executivul îşi va asuma răspunderea pe 15 septembrie nu ia în calcul ca vechime în muncă concediul de creştere al copilului, intrând astfel în contradicţie cu două acte normative aflate deja în vigoare.

Astfel că, la întoarcerea la muncă, părintelui i se acordă salariul de bază conform funcţiei şi vechimii deţinută anterior.

"Personalul care s-a aflat în concediu plătit pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 7 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi personalului ale cărui raporturi de muncă sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, şi care nu au prestat activitate, i se acordă la reluarea activităţii salariul de bază la gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă a gradului sau treptei profesionale avute anterior", se arată în proiectul de lege.

Acestă prevedere vine în contradicţie cu legislaţia actuală care protejează familia şi persoanele cu handicap. Există două acte normative care înclud acestă perioadă petrecută alături de copil drept vechime în muncă, Ordonanţa de Urgenţă 148 din 2005. modificată printr-o lege din 2007 şi legea 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

O nouă întâlnire cu sindicaliştii sâmbătă


Executivul se va întlni mâine cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale pentru a  discuta pe tema amendamentelor depuse în Parlament la Legea salarizării unice, pentru care Executivul a decis să îşi asume răspunderea, a anunţat vineri premierul Emil Boc.

"Mâine (sâmbătă n.r.), la ora 16.00, vom avea o discuţie cu liderii marilor confederaţii sindicale pentru a vedea ce amendamente au depus prin intermediul parlamentarilor, vom analiza dacă acele amendamente intră în cadrul legii pe care am promovat-o. Asta ce înseamnă? Să respecte principiile pe care le-am stabilit şi masa bugetară pe care o avem", a declarat Boc la postul public de radio.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite