Competiţia de proiecte CEEX 2006, un fiasco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

se finanţează proiectele de cercetare-dezvoltare din România. Că neregulile concursului au fost numeroase o dovedeşte şi un raport întocmit de Asociaţia Ad-Astra a cercetătorilor români.

se finanţează proiectele de cercetare-dezvoltare din România. Că neregulile concursului au fost numeroase o dovedeşte şi un raport întocmit de Asociaţia Ad-Astra a cercetătorilor români. Ad-Astra vorbeşte despre tratamentul preferenţial ori discriminatoriu acordat unor proiecte, despre neglijenţe în administrarea competiţiei, despre nerespectarea regulamentului de concurs, despre calitatea slabă a corpului de evaluatori şi despre conflicte de interes.

O contestaţie în 3 minute!?
429.000 euro. Atât poate primi un director de proiect care şi-a înscris "opera" la competiţia CEEX 2006, modulul 1 - proiecte de cercetare-dezvoltare complexă. Date fiind sumele impresionante pe care le primesc echipele câştigătoare, e uşor de înţeles de ce s-au înscris în concurs 2.376 de proiecte. După publicarea de către ANCS a rezultatelor preliminare, s-au depus contestaţii pentru nu mai puţin de 917 proiecte, adică aproape 40% din directorii de proiecte au considerat că au fost dezavantajaţi în procesul de evaluare. Dacă cele peste 2.000 de proiecte au fost evaluate într-o perioadă extrem de lungă, decalându-se astfel întreg calendarul competiţional, contestaţiile au fost rezolvate, surprinzător, în numai patru zile. "Presupunând că în cele patru zile, cât a durat analiza contestaţiilor, s-a lucrat 10 ore pe zi, fără pauză, rezultă că s-a rezolvat câte o contestaţie la mai puţin de 3 minute, ceea ce sugerează tratarea superficială a contestaţiilor", se precizează în raportul Ad-Astra. Secretarul de stat şi preşedintele ANCS, Anton Anton, a negat că proiectele pentru care s-au depus contestaţii ar fi fost evaluate sumar. "Nu evaluarea propriu-zisă durează, durează conversaţia, durează trasul de mânecă", a spus Anton, care a lăsat să se înţeleagă că vina pentru toate decalajele o poartă evaluatorii. "În ultima zi de evaluare, potrivit calendarului iniţial, mai aveam încă 1.070 de proiecte neevaluate, pentru că au fost evaluatori care au şomat 2-3 luni, care nici n-au deschis proiectele şi care, la sfârşit, mi-au zis că nu mai au timp. Îi voi exclude pe evaluatorii cu probleme din baza de date".

Calitatea slabă a evaluatorilor - principala problemă a competiţiei CEEX 2006
Pe lângă faptul că au lenevit, întârziind nepermis de mult punctarea proiectelor care le-au fost trimise, unii dintre evaluatori sunt acuzaţi şi că fac jocuri de interese, "ca să iasă cine trebuie", că s-au înscris în baza de evaluatori doar ca să-şi treacă această calitate la CV, că sunt lipsiţi de profesionalism, că au dat punctaje foarte mici sau foarte mari fără să-şi argumenteze poziţia, că sunt inculţi şi agramaţi şi, mai presus de orice, că nu sunt în măsură să evalueze proiecte de mare complexitate, de vreme ce nu dovedesc, la rândul lor, activitate de cercetare care să se traducă prin publicarea de articole ISI. Luându-i la puricat pe cei 3.755 de experţi, evaluatori în cadrul CEEX 2006, Ad-Astra a arătat că doar 47% au publicat cel puţin un articol ISI în perioada 2001-2005 şi că numai 24% din ei au publicat cel puţin cinci articole în aceeaşi perioadă. La întrebarea "De ce nu recurgem atunci la evaluatori străini, ca să evităm toate aceste probleme?", secretarul de stat "a spulberat" un mit: "Noi am scris evaluatorilor străini, dar am primit extrem de puţine răspunsuri. În plus, textele cu evaluatorii străini, altruişti, care fac totul pentru noi, sunt nişte minciuni! Au fost unii care au cerut şi 10.000 de euro ca să evalueze nişte proiecte". Aceasta în condiţiile în care, în competiţia CEEX 2006, evaluatorii au primit 1.000.000 lei vechi de proiect.

Un director cu patru proiecte acceptate spre finanţare
Directorii de proiecte prezenţi la o masă-rotundă organizată de Ad-Astra au semnalat şi alte probleme: că n-au primit în timp util fişele de evaluare a proiectelor şi n-au putut face contestaţii, că pentru anumite proiecte nu au fost aleşi evaluatori în mod aleator, de către computer, ci au fost numite persoane care nu se află în baza de date a evaluatorilor, că sunt cazuri în care un director de proiect a primit spre finanţare mai multe proiecte. Potrivit raportului Ad-Astra, "au fost identificaţi 45 de directori având câte 2 proiecte acceptate spre finanţare, 2 directori cu câte 3 proiecte acceptate şi 1 director cu 4 proiecte acceptate. În competiţiile similare din ţări occidentale nu se acceptă mai mult de un proiect de persoană".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite