FOTO Comisarul european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, i-a îndemnat pe copiii romi din Ferentari să citească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru  afaceri sociale Laszlo Andor se află pentru două zile în România
Comisarul european pentru afaceri sociale Laszlo Andor se află pentru două zile în România

Comisarul european pentru  afaceri sociale Laszlo Andor se află pentru două zile în România pentru a vedea în ce fel se cheltuie banii europeni pentru integrarea socială a romilor.

Oficialul european a vizitat ieri Clubul pentru Educaţie Alternativă de la şcoala generală nr. 136, din Capitală. O şcoală situată în Ferentari, cartier în care predomină romii. Asta se reflectă şi-n structura etnică a elevilor de la 136: 95% din ei sunt romi, iar restul, vorba portarului, sunt "corcituri" cu români. Mare parte din ei locuiesc în blocurile ghetou din cel mai defavorizat cartier al Bucureştiului şi provin din familii moroparentale.

şcoala generală nr. 136 a fost inclusă într-un proiect pe bani europeni care încearcă să reducă riscul abandonului şcolar şi să-i facă pe copii să nu se simtă marginalizaţi. A fost aleasă tocmai pentru că este în inima Ferentariului, un cartier unde, aşa cum spun copiii, maşinile salubrităţii nu intră niciodată, iar tinerii se droghează la orice colţ de stradă fără ca acest lucru să mire pe nimeni. şcoala este împrejmuită cu un gard înalt de sârmă care îi opreşte pe cei din vecinătate să arunce gunoaiele în curte, aşa cum se întâmpla înainte.

În aşteptarea comisarului european, câţiva copii ies în fugă, explicându-i paznicului: "Ne-a trimis doamna directoare acasă, să aducem banii pentru bodyguarzi". Este vorba de 4 lei lunar, bani care înseamnă ceva în Ferentari.

La un moment dat apare un jeep care intră pe scurta alee din curte şi blochează locul unde ar fi trebuit să parcheze autoturismul comisarului. De la volan coboară Andreea Marin, implicată în program. De la distanţă pare Michael Jackson - frac negru, cu epoleţii aurii, mănuşi ţintate.

Când apare şi comisarul, echipa de ong-işti şi delegaţia oficială intră în Club, sala de lectură, unde vin adesea vedete ca să le citească din diferite cărţi şi să-i atragă astfel spre şcoală. Apar şi copiii, îmbrăcaţi frumos şi simplu, aşa cum au fost sfătuiţi de dascăli.

Zâmbesc timid şi se fâstâcesc atunci când văd mulţime de străini şi camere de filmat. Jurnaliştii sunt rugaţi să stea mai în spate, ca să nu-i sperie. Micuţii se aşează pe scaune, în jurul comisarului, dar se uită fascinaţi la Andreea Marin. Nu înţeleg ei ce înseamnă comisar european şi cineva îi lămureşte că nu e comisar de poliţie, ci un fel de ministru. 

Comisarul european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, i-a îndemnat pe copiii romi din Ferentari să citească

Comisarul european le-a povestit elevilor că are doi copii, de 6 şi 9 ani, cărora le citeşte seara poveşti. La şcoala unde învaţă copiii săi, părinţii sunt chemaţi o dată pe săptămână să le citească elevilor, pentru a-i obişnui să facă acest lucru şi acasă, în fiecare seară. "Am observat  că copiii mei se întorc întotdeauna la poveşti, la poveştile fraţilor Grimm. Poveştile sunt importante şi trebuie să ştiţi că puteţi şi voi să creaţi propria voastră poveste. şcoala ar trebui să vă ajute să vă folosiţi imaginaţia şi fantezia", le-a spus comisarul Laszlo Andor elevilor din Ferentari.

Copiii au fost întrebaţi ce ar vrea să schimbe în viaţa lor. Niciunul nu a ştiut să răspundă la astfel de generalităţi. Întrebaţi dacă ar vrea să locuiască în alt cartier, Mihai spune fără ezitare: "Da. Ar fi mai frumos, că în alte părţi nu se droghează". Mai târziu, după plecarea comisarului, Mihai a povestit că a văzut de multe ori, şi la el în bloc, oameni drogându-se. Are 11 ani.



A fost singurul răspuns oferit în prezenţa comisarului. În rest, niciunul n-a reuşit să spună ce şi-ar dori, ce-i lipseşte, ce nu-i place în viaţa lui.

Mihai a fost singurul care a avut curajul să-i răspundă întrebărilor

După plecarea lui Laszlo Andor, câţiva copii au redat evenimentul care s-a petrecut în şcoala lor: "A venit un străin important cu Andreea Marin. Domnul acela ne-a spus că imaginaţia e bună şi ne ajută în viaţă".

Mîine, comisarul are în program întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite