Cod portocaliu de inundaţii, după Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidrologii prognozează debite foarte mari pe Dunăre în a doua jumătate a lunii aprilie

Dunărea va avea un debit de circa 12.700 de metri cubi pe secundă în a doua jumătate a lunii aprilie, potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Aceasta înseamnă cod galben şi portocaliu de inundaţii în zonele riverane fluviului.

„În a doua jumătate a lunii aprilie Dunărea va ajunge din nou la cote importante. Ne aşteptăm să avem debite de 12.700 de metri cubi pe secundă, ce echivalează cu depăşirea certă a cotelor de atenţie, dacă nu chiar şi a celor de inundaţii. Aceasta înseamnă cod galben sau chiar cod portocaliu“, a prrecizat Petre Stanciu, directorul INHGA.

Potrivit prognozei hidrologice pe lungă durată prezentată ieri, în luna următoare ne vom mai confrunta cu inundaţii, problemele cele mai mari fiind însă pe Dunăre.

Viituri rapide ar putea apărea în aprilie, dar şi în mai, pe râurile mici din zonele de deal şi de munte, din partea de sud şi de vest a ţării. Viiturile vor fi provocate de cantitatea de precipitaţii combinată cu topirea zăpezilor.

În februarie-martie, în perioada în care judeţele riverane Dunării s-au aflat sub avertizări cod galben şi chiar cod portocaliu, debitul fluviului a ajuns la un maxim de circa 12.000 de metri cubi pe secundă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite