Justiţia cerne seminţele-mutant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii eco vor să obţină culturi pure 100%
Agricultorii eco vor să obţină culturi pure 100%

Un grup de ecologişti a impus ca pe etichete să fie precizat dacă seminţele vândute sunt modificate genetic. Curtea de Apel Cluj a anulat parţial două ordine ale Ministerului Agriculturii, care permiteau amestecul produselor pure cu cele obţinute prin inginerii genetice.

La solicitarea Clubului Ecologic Transilvania (CET), magistraţii clujeni au decis săptămâna trecută să anuleze câte un capitol din două ordine ale Ministerului Agriculturii care se refereau la comercializarea seminţelor de cereale şi de plante oleaginoase. Este vorba de prevederi care permiteau prezenţa seminţelor modificate genetic (OMG), în soiuri non- OMG, în proporţie de 0,3 - 0,5 la sută, fără a fi necesar avertismentul pe etichetă. Decizia mai poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Agricultura tradiţională, în pericol

Dan Craioveanu, vicepreşedintele CET, a explicat raţiunile care au dus la atacarea acestor acte normative. Pentru cultivatorii de plante care nu doresc OMG ar fi o contaminare involuntară, deoarece chiar dacă pare mic, procentul permis a nu fi semnalat se poate extinde în cultură prin polenizarea naturală.

„Ar putea fi compromise eforturile agricultorilor eco şi bio, iar controalele sunt extrem de stricte şi un procent oricânt de mic de OMG ar fi imediat depistat de analizele de laborator", spune Craioveanu. Efectul imediat al sentinţei Curţii de Apel va fi că seminţele destinate vânzării vor trebui marcate în cazul prezenţei OMG în orice procent. „Cultivatorii vor decide în cunoştinţă de cauză achiziţia sau nu a seminţelor", a precizat Craioveanu.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne-au transmis doar că vor ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia instanţei clujene. În procesul de la Curtea de Apel, poziţia ministerului a fost palidă.

Ministerul a lipsit de la proces

Prezenţa autorităţii centrale s-a simţit doar printr-un fax, prin care se menţiona faptul că reprezentanţii Comisiei Europene sunt la curent cu normativele româneşti, dar fără a se face vreo dovadă privind această corespondenţă cu autorităţile de la Bruxelles.

Mâine în „Adevărul"

Citiţi unde şi în ce cantitate se cultivă OMG-uri în România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite