Cine nu plăteşte când merge la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care se internează vor trebui să achite coplată de aproximativ 90 de lei
Pacienţii care se internează vor trebui să achite coplată de aproximativ 90 de lei

Chiar dacă toţi românii vor fi asiguraţi la sănătate, atunci când merg la medic vor trebui să scoată din buzunar între 4 şi 90 de lei, sub foră de coplată. Există totuşi şi câteva categorii scutite.

Românii vor trebui să plătească de la 4 lei la 90 de lei atunci când merg la medic sau sunt internaţi în spital, din cauza coplăţii.

„Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori. Totodată coplata va fi și un instrument de stimulare a exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată:

• Pensionari cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună;

• Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă;

• Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse;

• Femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.

Coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgenţă.

Hotărârea de Guvern referitoare la copaltă va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite