Chiulangiii din Senat au ingropat Legea calitatii in educatie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privind asigurarea calitatii in invatamant a fost ingropata de chiulangiii din Senat, desi trecuse de Camera Deputatilor. La votul din Senat, legea a primit doar 54 de voturi pentru, 21

Legea privind asigurarea calitatii in invatamant a fost ingropata de chiulangiii din Senat, desi trecuse de Camera Deputatilor.
La votul din Senat, legea a primit doar 54 de voturi pentru, 21 impotriva si 9 abtineri, in conditiile in care avea nevoie de 69 de voturi pentru, facand parte din categoria legilor organice. Desi a avut parte de mai multe voturi pozitive decat negative, cele 54 de voturi nu erau suficiente pentru ca o lege organica sa fie aprobata, astfel legea a cazut, fiind invinsa de absenteism. Legea privind asigurarea calitatii in invatamant definea calitatea educatiei ca ansamblul caracteristicilor unui program de studiu, prin care sunt satisfacute asteptarile beneficiarilor. Ea isi propunea, la nivelul unei organizatii furnizoare de educatie, sa imbunatateasca calitatea prin implementarea de mecanisme institutionale si procedurale de evaluare si control a calitatii. In invatamantul superior, evaluarea comparativa a programelor de studii universitare duce la finantarea diferentiata, in functie de calitatea oferita, si conditioneaza accesul acelei institutii universitare la granturi de cercetare. Asigurarea interna a calitatii, la nivel de institutie furnizoare de educatie, se facea printr-o ,Comisie pentru evaluarea si asigurarea calitatii". In invatamantul preuniversitar, aceasta comisie cuprindea, in mod egal, reprezentanti ai profesorilor, reprezentanti ai parintilor, respectiv elevilor, si reprezentanti ai consiliului local. Pentru invatamantul superior, legea prevedea ca in componenta comisiei intrau reprezentanti ai profesorilor, ai studentilor si absolventilor si reprezentanti din partea angajatorilor. Evaluarea externa a calitatii in educatie se facea de catre doua institutii: Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) si Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Aceste doua institutii au fost infiintate prin ordin al ministrului Miclea. Respingerea legii in Senat face ca, in prezent, cele doua agentii sa nu aiba baza legala de functionare. Presedintele Basescu a retrimis legea in Senat, care are obligatia sa se mai pronunte inca o data.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite