Chirurgie cu bisturiu din banii pacientului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de la Secţia Chirurgie a Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu pot fi operaţi decât dacă îşi cumpără singuri„necesarul” pentru intervenţiile medicilor. Pacienţii arată cum sunt nevoiţi să achite, din propriul buzunar, până şi lamele de bisturiu, anestezicele, plasturii şi aţa chirurgicală.

Bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova spun că trebuie să cheltuiască între 200 şi 300 de lei pentru materialele necesare unei operaţii. Florica Dincă (39 de ani), din localitatea doljeană Amărăştii de Jos, povesteşte că a cheltuit jumătate din pensia mamei pentru a-şi opera fiul de pancreatită.

Sistem sanitar bolnav în Vest: Pacienți care au devenit victime ale lamei de bisturiu

„Am dat peste 200 de lei pe pansamente, flexură, feşe, tinctură de iod, seringi, lamă de bisturiu şi aţă. Am rămas doar cu 10 lei, din care să iau de-ale gurii. Doctorul mi-a explicat că m-ar opera, dar nu are cu ce, că nu depinde de el", spune femeia, care are copilul internat la Secţia de Chirurgie Pediatrică de o săptămână, timp în care a mai cheltuit 500 de lei pe medicamente şi mâncare.

Florica este revoltată că a trebuit să cumpere până şi plasturii. „De ce mai suntem asiguraţi? Plătim de trei ori ca să ne vindecăm: la asigurări, pe pastile şi câte o mică atenţie pentru doctori, drept mulţumire că ne salvează. Acum, nu i-am luat nimic medicului, că n-am avut cu ce, deşi aşa ar fi fost frumos", a explicat femeia, care peste două zile va pleca acasă cu băieţelul de 13 ani. 

Alexandru Parinescu (63 de ani), din Caracal, judeţul Olt, este programat la operaţie săptămâna viitoare. Bărbatul spune că are o afecţiune la nivelul corzilor vocale şi că a discutat cu medicul despre lista cu materiale pe care să le cumpere.

„Trebuie să ştiu dinainte de câţi bani să mă împrumut, că nu am decât 100 de lei. Banii ăştia nu-mi ajung în spital nici să trăiesc trei zile. Am vorbit cu nevasta să ceară la vreun vecin sau copiilor câteva sute de lei, ca să iau de la farmacie aţă, anestezii, flexuri şi calmante, de care e nevoie la operaţie", a spus Alexandru Parinescu.

Pacientul a mărturisit că, dacă îi vor rămâne bani, îi va da ceva şi medicului care îl va îngriji. „Aşa e frumos. Dacă îi dau, e pentru că vreau eu, nu mi-a cerut nimic. Dar, dacă nu fac rost de bani, plec cum am venit. O să mă duc acasă să-mi sap mormântul", a mai spus bolnavul.

Medicii spun că nu s-au mai confruntat cu o asemenea situaţie. „E inadmisibil ce se întâmplă. Acum zece ani nu se punea problema să nu avem lamă de bisturiu sau aţă chirurgicală. Singurii care au de suferit sunt bolnavii, pentru ei ne facem griji. Sunt cazuri în care punem noi bani şi le luăm pacienţilor săraci aceste materiale, că nu avem încotro, trebuie să îi operăm, nu putem să îi lăsăm să moară cu zile", a declarat prof.dr. Corneliu Sabetay, şeful secţiei de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

Directorul de îngrijiri al spitalului are însă altă variantă. „Medicii ar trebui să vină la noi să se plângă, pentru că avem toate materialele în stoc", a declarat asistentul medical Ilie Preda.

Preţurile materialelor în farmacii

O soluţie dezinfectantă, betanină, costă 15 lei, plasturele, 2,65 de lei, lama de bisturiu ajunge la 20 de lei, flexura 4 lei, aţa chirurgicală, 5 lei, tifonul 7 lei, feşele, 5 lei, perfuzia, aproximativ 15 lei.

"Doctorul mi-a explicat că m-ar opera, dar nu are cu ce, că nu depinde de el."
Florica Dincă
pacientă

Stoc de medicamente pe spinarea gravidelor

Elena Zaharia, însoţitoarea unei proaspete mămici



O pacientă a Maternităţii „Cuza Vodă" din Iaşi a declarat că medicii spitalului şi-au făcut un mic stoc de medicamente şi instrumentar din banii ei. Femeia a născut pe 2 iunie şi a povestit cum a fost nevoită să scoată bani grei din buzunar.

„Pentru sala de operaţie a trebuit să iau absolut tot: fire, ace, seringi, anestezice, sondă, perfuzoare. Pe deasupra, am plătit şi taxa de 500 de lei pentru cezariană. În urma intervenţiei chirurgicale m-am ales şi cu infecţie, iar medicii mi-au spus sec că este din cauză că sunt prea grasă", povesteşte femeia, care a insistat să-şi păstreze anonimatul.

Donaţie involuntară pentru spital

Femeia a fost ajutată pe toată durata internării de o prietenă. „Au pus-o să cumpere câte şase flacoane de glucoză şi de ser, iar ea nu a folosit decât două. Nu înţeleg de ce i s-au cerut câte 10 seringi de 10 centimetri şi 10 de 5 dacă ea nu a făcut decât una sau două injecţii. Restul de medicamente nu i s-a returnat. A rămas la Urgenţe", a declarat Elena Zaharia, prietena proaspetei mămici. De cealaltă parte, conducerea maternităţii se disculpă spunând că nu este singura instituţie medicală în care se practică acest sistem.

„În toate spitalele pacienţii plătesc medicamentele, nu doar la noi se întâmplă asta. A fost şi perioada dintre licitaţii şi de asta n-am avut medicamente. Dar aşa este peste tot", a spus Vicuţa Todosciuc, managerul Maternităţii „Cuza Vodă" Iaşi.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite