"Chefurile in camine sunt mai putine, iar daca inveti doar in sesiune n-ai nici o sansa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siegfried Muresan si Tanase Stamule se numara printre cei 460 de studenti romani plecati cu bursa la studii in Germania. Siegfried este din Hunedoara si a terminat vara trecuta Academia de Studii

Siegfried Muresan si Tanase Stamule se numara printre cei 460 de studenti romani plecati cu bursa la studii in Germania. Siegfried este din Hunedoara si a terminat vara trecuta Academia de Studii Economice din Bucuresti cu 9,88. Acum este masterand la Universitatea Humboldt din Berlin. Tanase Stamule e din Constanta, a terminat anul II la ASE Bucuresti, iar al treilea an de facultate il face acum la Universitatea Trier. La "Bursa romano-germana" desfasurata saptamana trecuta in Leipzig (o conferinta despre cooperarea universitara intre Romania si Germania), cei doi tineri au povestit cum e sa fii bursier in Germania.
"Nu esti vazut bine daca ai note maxime"
"Sa fii student in Germania inseamna mult mai mult decat sa fii student in Romania. La noi sesiunea este perioada in care studentii invata cel mai mult, in schimb in Germania, pregatirea e mult mai riguroasa, e mult mai temeinica. Daca nu inveti de la inceputul semestrului si pana la sfarsitul acestuia, daca nu iti sustii activitatile de la cursuri si seminarii cu studiu individual intens nu ai nici o sansa. Aici nu mai am atata timp liber cat aveam in Romania", ne-a spus Siegfried Muresan. El crede ca un alt punct pozitiv in sistemul universitar german este faptul ca "profesorii sunt foarte bine specializati. Se intampla ca in cadrul unui curs sa avem mai multi profesori, ultraspecializati in anumite domenii. Fiecare ne preda ceea ce stie cel mai bine. Nu e ca la noi: un profesor stie de toate si finante, si marketing, si contabilitate". Cei doi tineri ne-au spus ca bursierii romani sunt printre primii. "Sunt multi romani cu 1 pe linie, ceea ce in Germania e nota profesorului. Aici, insa, nu esti vazut foarte bine daca ai note maxime pentru ca nemtii spun ca nu au nevoie de soareci de biblioteca", a spus Tanase Stamule.
"In caminele nemtesti, studentii sunt mai linistiti"
Cei doi tineri romani locuiesc in camin. Spatiile de cazare sunt in genul apartamentelor cu doua camere. Tanase a fost ales de studentii caministi (jumatate germani, jumatate de alte nationalitati) ca sa-i reprezinte in administratia caminului. Principalul atu al castigarii alegerilor din camin a fost faptul ca vorbeste engleza, germana, franceza, italiana, aromana si romana. "In caminele nemtesti studentii sunt mai linistiti. Si comunicarea e altfel. Se organizeaza vizionari de filme in comun, intr-o sala cu un ecran mare, dotata cu DVD, se organizeaza intalniri intre caministi, care de multe ori se transforma in mici petreceri. Spun mici pentru ca in caminul nostru petrecerile sunt interzise. Se mai dau si chefuri, fara stirea administratorului, dar oricum acestea sunt mult mai putine decat in caminele romanesti", a spus Tanase Stamule. Bursierii romani din Germania nu se impaca prea bine cu mancarea care "e plina de chimicale. Cartoful nu e cartof, strugurii sunt cat perele si nu au nici o aroma, branza lor nu are niciodata gustul celei romanesti". Cu bursa de aproape 700 de euro care le intra lunar in cont isi platesc caminul, iar in loc de mancarea de la cantina se duc si cumpara din magazine mancare ecologica sau mai apropiata de cea cu care i-a invatat mama acasa.
"Prima prietena a fost o profesoara cu 7 ani mai mare decat mine"
"Prima mea prietena a fost o profesoara de limba engleza cu 7 ani mai mare decat mine. E din Norvegia si face aici niste studii mai avansate. Erau prea mari diferentele culturale dintre noi", ne-a spus Tanase Stamule. El sustine ca intre studenti prieteniile se infiripa diferit. "Cu latinii te imprietenesti foarte repede, dar tot atat de repede ii poti pierde ca prieteni. Nemtii sunt altfel. Nu se imprietenesc foarte usor, te studiaza foarte mult, dar daca ti-a devenit prieten, il ai pe viata". Studentii romani veniti la studii in Germania sunt uimiti de faptul ca ai lor colegi nemti nu sunt plini de fite. Vin cu bicicleta la cursuri, nu cu Mercedesul sau cu BMW-ul, nu tin foarte mult sa umble cu haine scumpe. "Aici studentii au un card pe baza caruia circula gratuit cu mijloacele de transport in comun, dar ma gandesc sa-mi iau si eu o bicicleta, ca e la moda si e sanatoasa", ne-a mai spus Tanase.
"Cunostintele noastre valoreaza mai mult in Romania"
Atat Siegfried Muresan, cat si Tanase Stamule vor sa se intoarca in Romania dupa ce isi vor termina studiile in Germania. "Cunostintele noastre valoreaza mai mult in Romania. Indiferent de rezultatele alegerilor, cred ca nivelul nostru de pregatire poate fi pus mai bine in valoare in Romania, decat in afara, pentru simplul fapt ca Romania are nevoie de noi. Eu am o dorinta puternica de a putea contribui cu cunostintele mele la schimbarea in bine a tarii mele si de aceea nu ezit sa ma gandesc la ocuparea unei functii in sectorul guvernamental", a spus Siegfried Muresan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite