Cetăţenii Europei nu cred că sfârşitul crizei este aproape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prognozele OECD arată că Europa va avea în 2012 o creştere economică de doar 0,2%
Prognozele OECD arată că Europa va avea în 2012 o creştere economică de doar 0,2%

Şapte din 10 europeni nu cred că vom depăşi curând această criză, însă proporţia celor care se tem că şi-ar putea pierde jobul în viitorul apropiat a crescut cu doar două procente, faţă de 2009, potrivit Eurobarometrului privind ocuparea şi politicile sociale.

În pofida faptului că pe termen scurt nu întrevăd o revenire a economiei europene, cetăţenii Uniunii sunt destul de optimişti în ceea ce priveşte soarta lor personală.

Astfel, comparativ cu 2009, a crescut numărul celor siguri că nu-şi vor pierde locul de muncă, iar peste 60% din respondenţi au încredere că-şi vor găsi un alt job relativ repede, în cazul în care ar fi disponbilizaţi.

De asemenea, unul dintre patru intervievaţi se gândeşte să-şi deschidă propria afacere.

Situaţia stă altfel în statele care au acum probleme uriaşe şi unde tocmai se lansează programe de austeritate deosebit de dure şi unde oamenii consideră că euro sau Uniunea sunt responsabile într-o oarecare măsură pentru ceea ce li se întâmplă.
 
Astfel, trei din patru spanioli şi doi din trei greci sunt foarte îngrijoraţi în privinţa locului lor de muncă.

Ei sunt, de altfel, cei mai pesimişti europeni la majoritatea capitolelor.

De exemplu, grecii şi spaniolii, împreună cu portughezii, sunt europenii care şi-au pierdut încrederea în abilitatea Uniunii de a redresa situaţia actuală.
 
Tot ele sunt ţările unde se înregistrează prăbuşirea încrederii în impactul pozitiv al Uniunii Europene.În Spania, procentul persoanelor care apreciază ca benefic rolul UE a căzut cu 40 de procente, până la 44%, în Cipru – a scăzut cu 31 de procente, până la 53%, Grecia – minus 29 de procente, până la 47%, Portugalia- minust 25 de procente.

Românii sunt printre cei mai încrezători în impactul Uniunii asupra ocupării şi politicilor sociale, dar se constată totuşi o scădere cu opt procente la această categorie.

Eurobarometru
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite