Cercetarea romaneasca de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saptamana trecuta, asa cum am relatat in ziarul nostru, Romania s-a clasat pentru a IV-a oara consecutiv, pe locul I la Salonul International al Inventiilor de la Bruxelles - Eureka 2002. Prezentam

Saptamana trecuta, asa cum am relatat in ziarul nostru, Romania s-a clasat pentru a IV-a oara consecutiv, pe locul I la Salonul International al Inventiilor de la Bruxelles - Eureka 2002. Prezentam astazi, cateva din aceste idei de aur. Vitamina "U" - leac pentru bolnavii de ulcer Un grup de inventatori de la Universitatea de Stiinte Agronomice din Timisoara a obtinut medalia de aur la Salonul Inventiilor EUREKA 2002 de la Bruxelles pentru procedeul de obtinere si stabilizare a vitaminei "U". Cunoscuta de catre specialisti ca avand un efect de refacere a mucoasei stomacului si a celulelor ficatului, vitamina "U" se gaseste in cantitatea cea mai mare in varza alba. Vitamina "U" este labila si se descompune usor, de aceea in farmacii se gasesc foarte putine medicamente care sa o contina, pana acum nefiind descoperit un procedeu de stabilizare a ei. Cercetatorii romani au reusit, in cadrul unui program de cercetare, sa extraga din varza cantitati de vitamina "U", pe care apoi au prelucrat-o in laborator si au reusit sa o fixeze pe o compozitie din care se pot face pastile destinate bolnavilor de ulcer si celor suferinzi de boli ale ficatului. Medicamentul astfel obtinut se foloseste ca tratament, si nu ca un calmant. Inventia are brevet de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Aliment natural fara "E"-uri Leguma-fort a obtinut aurul la Bruxelles Una din cele 22 de inventii care au obtinut medalia de aur la Salonul International al Inventiilor EUREKA - 2002 de la Bruxelles este un concentrat alimentar cu amelioratori organici, "Leguma-fort". Inventia apartine unui grup de cercetatori de la Institutul de Cercetari Biologice din Cluj-Napoca. Leguma-fort consta dintr-un complex alimentar folosit in bucatarie pentru prepararea si aromarea supelor sau ciorbelor, dar si pentru imbunatatirea gustului mancarurilor, tocaturilor, sosurilor si salatelor. Leguma-fort este un produs alimentar conservat prin deshidratare pe baza de sare; este usor de folosit, are durata lunga de pastrare, este neperisabil si deosebit de usor de dozat in portii de mancare, rapid de gatit si bogat in vitamine. Contine legume deshidratate (morcov, patrunjel, telina, ceapa), glutanat de sodiu alimentar, dextroza si vitaminele B1 si B2 si nu are in compozitie "E"-uri. Amelioratorul organic din compozitie asigura protectia suta la suta contra efectului secundar al glutanatului monosodic. In prezent, inventatorii asteapta avizul favorabil al Ministerului Sanatatii pentru a putea sa fie pus in vanzare pe piata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite