Cel mai puternic vaccin anti-HIV a fost testat cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători spanioli au definitivat un prototip de vaccin anti-HIV care este "mult mai puternic" decât cele făcute până acum, potrivit Fox News.

Anunţul a fost făcut public de către echipa de medici miercuri.

După ce a dovedit un grad ridicat de eficacitate pe şoareci şi maimuţe, în urmă cu un an a început testarea pe oameni a vaccinului. În prima fază, vaccinul a fost administrat la 30 de persoane sănătoase, care au fost selectate din 370 de voluntari.

Nu tuturor celor 30 le-a fost administrat vaccinul, numai 24 l-au primit, în timp ce şase au fost pe metoda placebo. Voluntarii nu au ştiut însă cine primeşte vaccinul şi cine placebo.

Această procedură a limitat şi uşurat efectele secundare (dureri de cap, dureri în zona de injectare sau disconfort general). Astfel, s-a confirmat că "vaccinul este sigur şi poate intra în testarea clinică".

Sistemul imunitar a 95% dintre voluntari a făcut faţă agresiunii virusului,  în timp ce rata normală de eficacitate a vaccinurilor anterioare a fost de numai 25%, afirmă specialiştii. Potrivit acestora, fostele vaccinuri fie stimulau producerea de celule, fie de anticorpi, însă prototipul "a reuşit să le stimuleze pe ambele".

Cercetatorii vor efectua acum teste clinice, de data aceasta pe voluntari infectaţi cu HIV, cu scopul de a vedea dacă vaccinul poate fi folosit pentru tratarea SIDA, dincolo de prevenirea ei.

Prototipul de vaccin este conceput să combată subtipul B al virusului HIV, cea mai răspândită tulpină în Europa, Statele Unite, America Centrală şi de Sud şi Caraibe. Tulpina cea mai răspândită în Africa şi Asia este subtipul C.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite