Ce se schimbă în Legea Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După numeroase discuţii aprinse, noua Lege a Sănătăţii prinde contur. Proiectul de act normativ a fost publicat de Ministerul Sănătăţii (MS) spre dezbatere publică. Ce prevede noua lege:

1 Asigurări de sănătate: se urmăreşte desfiinţarea monopolului CNAS şi scoaterea fondului de asigurări de la bugetul consolidat.
- Vor exista asigurări obligatorii de sănătate care vor putea fi încheiate la o societate de asigurări sau la o societate mutuală de asigurări.
- Asiguraţii vor putea încheia şi asigurări facultative, care pot ajunge la 400 de euro pe an.
- Românii îşi aleg asiguratorul şi furnizorii de servicii medicale.
- Cele 42 de case de asigurări de sănătate se vor transfera în 8-10 societăţi mutuale de asigurări.
- Fondul de asigurări va fi independent.


2 Spitale: Vor fi organizate în unităţi nebugetare şi vor avea libertatea să facă angajări şi să ofere salarii în funcţie de competenţă.
- Spitalele pot fi private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate
privată.
- Vor avea obligaţia să acorde primul ajutor de urgenţă medical, în funcţie de competenţă, oricărei persoane care se prezintă în unitate.
- În structura spitalului public va funcţiona o unitate de management al calităţii.

3 Calitatea serviciilor: Sistemul de asigurare a calităţii în sistemul de sănătate va fi coordonat de către Agenţia Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate.
- Sistemul de asigurare a calităţii în sistemul de sănătate va avea rolul de a menţine şi creşte continuu calitatea serviciilor de sănătate şi satisfacţia pacientului legată de aceasta şi de a eficientiza cheltuirea fondurilor în sistemul de sănătate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite