Ce informaţii conţine cardul naţional de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până în 10 februarie, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de sănătate.

Cardul va fi obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem. Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate. Cadrele medicale vor primi un card medical profesional.

Contravaloarea cardului naţional se suportă atât de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cât şi de asigurat. Din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă costurile aferente implementării sistemului naţional al cardului. Contravaloarea emiterii cardului este estimată la 2 euro.

Informaţiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul naţional sunt:

- datele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului
- cod unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
- numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate
- diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice
- grupa sanguină şi Rh-ul
- acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, cu respectarea legii sănătăţii
- datele despre medicul de familie: nume, prenume, date de contact.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, informaţiile medicale minime stocate în format electronic vor fi editate de medicul de familie pe listele căruia figurează asiguratul. Guvernul va stabili termenul de la care este obligatorie folosirea exclusivă a cardului naţional în scopul dovedirii calităţii de asigurat.

Informaţiile înscrise pe cardul naţional pot fi accesate de:

- Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin unitatea de management a cardului naţional, în calitate de administrator unic al sistemului informatic
- medicul de familie la care este înscris asiguratul
- medicii specialişti care au sub observaţie şi acordă servicii medicale titularului cardului
- furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale
- farmaciile

Persoanele care nu vor prezenta cardul naţional vor beneficia de serviciile medicale contra-cost. Excepţie fac serviciile medicale acordate în cazul urgenţelor medico - chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo - epidemic şi celor prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială în condiţiile legii privind reforma în domeniul sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite