Ce boli nu îşi mai permit românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 septembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va deconta doar cele mai ieftine medicamente.

Parcienţii vor trebui astfel să plătească diferenţa dintre cel mai ieftin medicament şi cel prescris de medic.

Cei mai afectaţi vor fi bolnavii cronic, nevoiţi să dea da din buzunar chiar şi de zece ori mai mult pentru medicamente în fiecare lună.

De exemplu, un pensionar bolnav de Parkinson plătea pentru tratament, până acum 200-300 de lei. După introducerea sistemului de coplată pe medicamente, acelaşi pacient va ajunge să plătească lunar câte 3.500 de lei. La o pensie medie de 700 de lei, un român bolnav şi-ar permite medicamentele doar o lună din cinci.

Tratamentul pentru toate formele de hepatită va costa peste 3.000 de lei, adică dublu faţă de salariu mediu pe economie de 1.500 de lei. Până acum, un bolnav de hepatită plătea în jur de 300 de lei pentru medicamente. De la 1 septembrie el va îşi va permite să îşi cumpere tratamentul doar o dată la două luni.

Bolile endocrine, generate de disfuncţiile glandelor, vor putea fi tratate cu sume cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei. Medicamentele pentru astfel de afecţiuni costau până la 1 septembrie maxim 300 de lei pe lună.

Mai ieftin este tratamentul pentru insuficienţă cardiacă, „doar“ 1.500 de lei pe lună, faţă de 300-500 de lei cât plăteau pacienţii până acum.

Citeşte mâine, în Adevărul, mai multe detalii despre noua decizie a privind decontarea medicamentelor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite