Ce-i îngrijorează pe cei mai mulţi români: Viitorul copiilor lor, preţurile şi bolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema care-i îngrijorează pe cei mai mulţi români este viitorul copiilor lor, potrivit Barometrului percepţiei riscului 2011 realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Nu ştim însă de ce au o asemenea percepţie, dacă sunt pesimişti din cauza evoluţiei României sau prevăd o deteriorare a a situaţiei la nivel global şi, implicit, a ţării lor.

Cu toate acestea, la un alt set de întrebări, românii par ceva mai optimişti: aproape unul din trei crede că economia va merge mai bine în următorii patru ani, cam unul din patru este de părere că localitatea unde trăieşte va înregistra date economice mai bune, iar unul din trei crede că situaţia sa personală, din punct de vedere financiar, se va îmbunătăţii în viitor.

Preţurile îi îngrijorează pe 81% din români, iar pe locul trei, cu 80% dintre intervievaţi care au bifat această problemă, se află criminalitatea şi infracţiunile.

Numărul persoanelor care se tem să nu ajungă şomeri este mult mai mic (de 59%), frica de boală fiind mai des întâlnită (la 3 din 4 români).

Frecvenţă mai mare decât concedierea înregistrează chiar şi frica de tulburări sociale (apare la 70% din intervievaţi).

Interesant este că 46% din români se tem de atacuri teroriste, iar 43%, de război. espectiv .

Spre dosebire de alte barometre, acesta nu face o ierarhie a îngrijorărilor, adică nu sunt întrebări de genul "de ce vă temeţi cel mai mult?", ci totalizează procentele celor care se tem de o situaţie sau alta.

La întrebarea deschisă complementară "De ce vă mai temeţi?", românii l-au pomenit pe Dumnezeu, au răspuns "răutatea oamenilor", cutremur etc.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite