Cazarea in camine - vechea problema a universitatilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 octombrie incepe noul an universitar. Auspiciile sub care se afla cel de-al 15-lea an postrevolutionar sunt amestecate: invatamantul superior va cunoaste in intervalul viitor finalizarea

La 1 octombrie incepe noul an universitar. Auspiciile sub care se afla cel de-al 15-lea an postrevolutionar sunt amestecate: invatamantul superior va cunoaste in intervalul viitor finalizarea structurii, impusa de procesul Bologna, dar si de noua Lege a Structurii Studiilor universitare. Numarul studentilor inscrisi la invatamantul acreditat este de 630.000, in crestere fata de anii anteriori. Din pacate, nu a crescut si numarul spatiilor de cazare, multe universitati nereusind sa aloce constructiei de camine nici un sfant. In schimb, MEC si-a propus sa ofere studentilor care nu-si gasesc locul in camine un ajutor financiar pentru gazda. Ne-am oprit asupra a trei mari universitati bucurestene pentru a vedea cum s-au pregatit acestea sa-si intampine studentii.
"Universitatea din Bucuresti are legaturi cu agentiile imobiliare, pentru a-i ajuta pe studenti sa se cazeze"
afirma prorectorul Dana Marinescu
In acest an universitar, doar 30-35 la suta dintre studentii Universitatii din Bucuresti vor prinde un loc in camin, ne-a declarat doamna prorector Dana Marinescu. Fata de anul trecut, numarul de locuri este diminuat cu circa 20 la suta ca urmare a faptului ca doua camine din Grozavesti vor intra in reparatii capitale din aprilie 2005. Cele 5.054 de locuri de cazare din caminele Universitatii din Bucuresti au diverse grade de confort. Unele camere din camine arata jalnic si din cauza studentilor "lipsiti de civilizatie si de respect fata de bunul comun. Dupa ce un an folosesc camera de camin, unii pleaca cu prize, cu intrerupatoare, cu broasca de la usa", ne-a spus doamna prorector. Si fondurile putine alocate de la bugetul de stat accentueaza criza locurilor de cazare ale Universitatii din Bucuresti. Din 1999 se tot construieste un camin pentru aceasta universitate, dar nu se mai termina. Anul acesta s-a alocat pentru caminul cu pricina o suma extrem de mica, doar 500 de milioane de lei. Vazand cum stau lucrurile, constructorul si-a retras macaraua. Lipsa locurilor de cazare obliga universitatea sa apeleze la solutii ingenioase. "Universitatea din Bucuresti are legaturi cu agentiile imobiliare pentru a-i ajuta pe studenti sa se cazeze. Centrul de Informare, Orientare si Consiliere Profesionala din cadrul universitatii noastre are baze de date cu majoritatea agentiilor imobiliare din Bucuresti, iar anul trecut aproximativ 200 de studenti s-au cazat la particulari cu sprijinul centrului nostru, care nu percepe comision", ne-a mai spus doamna prorector Dana Marinescu. In opinia dansei, subventia promisa de stat pentru cazare la particularui este un lucru pozitiv, dar conditiile de acordare ar trebui sa fie mai permisive deoarece "daca studentilor li se cere contract de inchiriere, cu siguranta particularii nu vor fi de acord sa ii primeasca intrucat vor fi nevoiti sa plateasca impozit la stat".
"Caminele Politehnicii gazduiesc populatia unui orasel de provincie"
afirma rectorul Ecaterina Andronescu
"In fiecare camin am facut cate ceva. Sunt camine in care am facut igienizari si le-am dotat cu mocheta si mobilier. In patru camine, cu peste 1.600 de locuri, am facut reparatii capitale (instalatii, refacerea hidroizolatiilor, schimbarea usilor, montarea de termopane, faianta, gresie, dotare cu mobilier nou si mocheta). O ultima categorie de camine sunt cele care vor intra in programul de reabilitare cu fonduri BEI, camine pe care doar le-am igienizat. Universitatea Politehnica din Bucuresti are 13 mii de locuri de cazare, care acopera circa 60-65 la suta din cereri. In caminele noastre numarul persoanelor gazduite este asemanator cu al unui orasel de provincie", ne-a declarat Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii din Bucuresti. Facultatile Politehnicii au primit o responsabilitate mai mare in ceea ce priveste starea caminelor. Acestea au rolul de a recupera pagubele produse de studenti, de a refuza cazarea studentilor pusi pe stricaciuni si de a-i sanctiona academic. Pentru sporirea securitatii se va intari legatura cu reprezentantii Politiei si se intentioneaza ca legitimatia de camin sa devina si cartela pentru deschiderea usii caminului. In legatura cu cazarea studentilor la particulari cu fonduri de la stat, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, este sceptica. "Nu cred ca este un proiect fezabil". Fondurile cred ca ar trebui sa fie orientate spre camine care au nevoie de cheltuieli urgente", a spus doamna Andronescu, rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti.
"Cazarea studentilor la particulari - mult elan si putina rationalitate"
afirma prof. univ. dr. Dumitru Miron, prorector al ASE
"E mult elan si putina rationalitate in ceea ce priveste cazarea studentilor la particulari. Ideea e foarte buna, dar trebuie facuta astfel incat rezultatul sa nu fie un esec. Acest proces trebuia facut in urma unei analize la care sa fi fost atrasi o multime de oameni priceputi in domeniu. A pune universitatile sa elibereze fonduri pentru gazda, fara un mecanism de control al veniturilor pe membru de familie e nepotrivit. Cazarea la particulari cu sprijin de la stat, in forma propusa de minister, introduce discriminare, deoarece subventia pentru studentul cazat in camine nu e conditionata de venitul pe membru de familie, in timp ce in acest caz este conditionata. In al doilea rand, propunerea ministerului contine elemente necontrolabile. Eu nu pot intelege cum un buget limitat se poate destina unor activitati nelimitate si necontrolabile. Eu as face altfel. As stimula acest proces, indreptand subventia catre proprietarul spatiului de cazare, care face dovada ca a cazat studenti. As incuraja particularul cu un sistem de facilitati precum deducerile fiscale s.a.m.d. Sau as concepe o subventie sub forma de cupoane inseriate, controlabile prin Monetaria Statului. As da aceste cupoane tuturor studentilor, iar apoi studentul ar trebui sa aleaga cum se cazeaza pe baza cupoanelor: la gazda, la camin, la parinti", ne-a declarat prof. univ. dr. Dumitru Miron, prorector al Academiei de Studii Economice Bucuresti. In acest an la ASE, una dintre universitatile cu cele mai bune camine, cererile de cazare au crescut cu 25 la suta. Prorectorul Dumitru Miron spune ca aceasta crestere este cauzata, printre altele, de numarul tot mai mare al tinerilor din provincie admisi la ASE si de imbunatatirea conditiilor de cazare. In peste 80 la suta din cazuri, cazarea s-a facut online pentru a se reduce numarul nemultumitilor si pentru mai multa transparenta. "Depunerea cererilor, procesarea lor si afisarea repartizarilor in camine s-a facut online. Formularul cererii e foarte simplu, contine codul numeric personal, iar solicitantul era conectat la baza noastra informatica. Apoi, pe site, oricine poate vedea ce medie a avut studentul si unde a primit loc. S-au putut depune si cereri scrise, dar mai putin de 20 la suta dintre studenti au optat pentru acestea", a mai spus prof. univ. dr. Dumitru Miron, prorector al ASE. Studentii care nu se prezinta sa se cazeze pana la 1 octombrie a.c. pierd locul, urmand ca in prima parte a lunii octombrie sa se faca redistribuiri. La ASE, studentii care isi vand locul de camin sunt exmatriculati.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite