Câţi bani a risipit Ministerul Sănătăţii pe medicamente pentru boli uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul cumpără medicamente multe pentru boli uşoare
Statul cumpără medicamente multe pentru boli uşoare

Specialiştii susţin că autorităţile aruncă banii pe medicamente ieftine, în timp ce tratamentele bolilor costisitoare rămân în grija pacienţilor.

Anul trecut s-au cheltuit 20 de milioane de euro pentru expectorante (medicamente care uşurează eliberarea căilor respiratorii), un milion pentru antiinflamatorii (medicamente care împiedică inflamațiile), 10 milioane pentru antispastice (combat contracția involuntară bruscă și violentă a unui mușchi sau a unui grup de mușchi) şi 26 de milioane pentru antiulceroase (medicamente în tratamentul ulcerului).

Aceste medicamente nu sunt folosite pe o perioadă îndelungată şi nici nu costă foarte mult, însă banii ar fi putut fi folosiţi pentru tratarea unor boli mult mai grave, pe care pacienţii români nu-şi permit să le plătească, susţin specialiştii.

„Se pune întrebarea pentru ce risc vrei să te asiguri? Aceste tratamente pentru care s-au plătit zeci de milioane de euro se folosesc doar ocazional, pe perioade mai mici. În consecinţă, statul nu mai poate cumpăra medicamente pentru boli pe care mulţi români nu le pot trata din propriii bani", a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite