Cătălin Predoiu: Parlamentul are o mare răspundere în rezolvarea rapidă a cadrului legislativ al ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul are o mare răspundere în rezolvarea rapidă a problemei cadrului legislativ al Agenţiei Naţionale de Integritate, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

"Acest lucru este de natură să transmită un semnal despre voinţa de a face sau nu posibilă implementarea tuturor condiţionalităţilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare", a spus Predoiu.

Potrivit Agerpres, Cătălin Predoiu a explicat că şi din discuţiile purtate în aceste zile cu oficiali germani, la Berlin, a reieşit în mod clar ideea că întreaga clasă politică, indiferent de culoare, ar trebui să susţină modernizarea Justiţiei, inclusiv prin măsuri legislative, adoptate la timp, având în vedere că, pe termen lung, acesta este un factor stabilizator, de progres în societate şi o garanţie pentru investiţiile în România.

Ministrul Justiţiei, a susţinut, la întrevederile avute cu oficiali germani, că cea mai urgentă problemă pe care sistemul judiciar din ţara noastră o are în prezent este aceea a resurselor umane.

"Poate că nu principala (problemă - n.r.), dar este cea mai urgentă în orice caz, pentru că ea creează mai multe efecte negative. Lipsa numărului adecvat de judecători, procurori şi grefieri supraîncarcă pe fiecare cu dosare, fapt care are drept consecinţă inevitabilă scăderea randamentului şi a calităţii actului de justiţie. Este vorba despre o stare de nervozitate, până la un punct explicabilă, creată de această deficienţă de resurse umane şi de tensiune în rândul instanţelor şi parchetelor, stare care nu este propice pentru ceea ce ne propunem în viitor, respectiv implementarea Codurilor", a mai spus ministrul.

În acest context, Cătălin Predoiu a subliniat că de aceea trebuie făcut un dublu efort: Guvernul trebuie să găsească în următoarele luni, chiar şi în contextul crizei bugetare, resursele necesare pentru rezolvarea problemei de resurse umane, iar toată lumea să facă un efort pentru instaurarea unui dialog constructiv şi bazat pe încredere între Executiv şi puterea judecătorească.


"Este foarte dificil să ne propunem implementarea Codurilor dacă nu reuşim să depăşim neîncrederea şi momentele dificile pe care le parcurgem", a adăugat ministrul Justiţiei.

El a arătat că le-a explicat oficialilor străini evoluţia reformelor din justiţia românească, suişurile şi coborâşurile pe care le-a înregistrat în ultimii ani într-un mod transparent şi fără a ocoli cauzele care au creat probleme. "Pe de altă parte, am subliniat faptul că ar fi o greşeală să limităm analiza evoluţiei sistemului judiciar în ultimii ani, doar la aspectele negative şi să omitem prefacerile care sunt incontestabile în opinia mea", a punctat Predoiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite