Cât va trebui să plătim dacă ne îmbolnăvim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor fi obligaţi să achite coplată de fiecare dată când merg la medic
Românii vor fi obligaţi să achite coplată de fiecare dată când merg la medic

Noul proiect de lege privind reforma în sănătate prevede ca pacienţii să plătească mai mult decât până acum, chiar dacă nu se majorează asigurările. Banii cheltuiţi de pacienţi diferă în funcţie de boală.

Potrivit actului normativ din domeniul sănătăţii, românii vor fi obligaţi să-şi facă sigurare de sănătate pentru a fi acoperite serviciile de bază.

Care sunt aceste servii este o altă problemă, care stârneşte multe controverse. Totuşi, există două variante: perntru riscul minor, adică boli uşoare şi ieftine sau pentru riscul major, adică boli costisitoare, cum ar fi cancerul.

Coplată între 4 şi 90 de lei

Indiferent care va fi acest pachet de servicii de bază, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat că românii vor fi obligaţi să achite coplată, indiferent de ce servicii medicale consumă.

„Coplata se va plăti pentru toate serviciile medicale, inclusiv pentru cele de bază. Această prevedere are ca scop limitarea excesului nejustificat de servicii din partea pacienţilor, dar şi de a limita riscul unor raportări false. Coplata variază de la 4-5 lei pentru asistenţa primară până la 90 de lei pentru spitalizare", a declarat ministrul Vasile Cepoi.

De asemenea, dacă vor să se asigure suplimentar, românii pot apela la asigurările facultative sau complementare, care vor acoperi alte servicii decât cele din pachetul de bază.

Citeşte şi „Îngeraşul de la Giuleşti a plecat ca să vină Teo"

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite