Cât pierde România din cauza condiţiilor precare de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitale
Spitale

Calitatea serviciilor sanitare influenţează economia ţării şi nivelul de trai al populaţiei, iar studii recente arată că nivelul sistemului sanitar din România trage în jos calitatea vieţii oamenilor. În plus, ţara noastră pierde foarte mulţi bani.

Comparativ cu situația în care starea de sănătate a populației s-ar situa la un nivel ideal, România pierde, în acest moment, în jur de 18,6 miliarde de euro - adică 15% din PIB-ul din 2010, în urma condiţiilor precare de sănătate.

Aceasta este una dintre concluziile studiului „Industria farmaceutică din România: principalele tendințe și impactul asupra societății și economiei", lansat de Institutul de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, cu sprijinul filialei din România a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) - Local American Working Group.

Cercetarea mai arată că dacă starea sănătății românilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, ţara noastră ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro - adică 6% din PIB-ul din 2010.

Crescând cheltuielile cu sănătatea cu 5 procente din PIB în următorii 10 ani, starea sănătăţii populaţiei din România ar putea atinge media UE.

Sute de ani de viaţă activă pierduţi

Studiul include și o analiză a indicatorului Disability-Adjusted Life Year (DALY) pentru România, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii - unitate de măsură pentru numărul de ani de viață sănătoși pierduți din cauza sănătăţii precare sau a dizabilităţilor - precum și a impactului pe care acesta îl are asupra potențialului de creștere economică pe termen mediu și lung.

Ca şi consecință a bolilor, România pierde în medie aproape 16.000 de ani de viață activă la 100.000 de persoane într-un ciclu de viață, clasându-se printre ţările cu cea mai mare povară a bolilor, în Europa Centrală şi de Est.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite