Castraveţii româneşti refuzaţi la export ar putea ajunge gratuit în spitale şi cămine de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castraveţii româneşti de seră care ar fi trebuit să fie exportaţi în ţările Uniunii Europene ar putea fi distribuiţi gratuit spitalelor şi caselor de bătrâni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.

"Vom încerca să facem o distribuţie gratuită a castraveţilor de seră destinaţi comerţului intracomunitar, respectiv să îi dam spitalelor şi caselor de bătrâni, pentru că altfel riscăm să aruncăm la coş peste 2.000 de tone de castraveţi de seră, cât au producătorii în stoc la această dată. O decizie în acest sens se va lua însă, luni, la minister", a spus Adrian Rădulescu, citat de Agerpres.

El a precizat că distribuţia castraveţilor va fi făcută cu certificatele de analiză realizate în laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Oficialul a adăugat că în fiecare zi, stocul de castraveţi de seră se măreşte cu 200 de tone.

În această perioadă, România exportă doar castraveţi cornişon, 400-500 tone pe zi, dar mai mult către ţările din est, mai ales în Polonia şi Moldova. Castraveţii de seră, cei lunguieţi, sunt preferaţi în ţările occidentale.

Potrivit OMS, 12 ţări europene au semnalat deja cazuri de contaminare cu bacteria E.coli, care provoacă sângerări ale sistemului digestiv şi, în cazurile cele mai grave, probleme renale. Aproape 2.000 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, iar 19 oameni au murit.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite