Căsătoriile între copiii rromi, într-un film documentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un film despre căsătoriile timpurii care se practică între rromi va fi prezentat în comunităţile romani din cinci judeţe ale ţării, în scopul convingerii populaţiei de a renunţa la această practică.

Logodnele şi căsătoriile între copiii rromi la vârste de 12, 10  şi chiar cinci ani şi efectele acestor relaţii timpurii sunt subiectul unui material documentar realizat recent de Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi (UNCR). Filmul este parte a proiectului „Ujipe, pakiv thai sikavipe” („Puritate, onoare şi educare”), finanţat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, şi are drept scop prevenirea şi combaterea căsătoriilor timpurii în rândul a 10 comunităşi tradiţionale de rromi din cinci judeţe ale ţării – Călăraşi, Ialomiţa, Iaşi, Bacău şi Mehedinţi.
Căsătoriile între copii se practică doar de 5% dintre familiile rrome şi nu fac parte din tradiţia romani, susţine preşedintele UNCR, Florin Motoi. „Ele au început după anii 90, din dorinţa familiei bogate de a avea ca noră o fată frumoasă, cât mai repede. Altfel, părinţii băiatului, dacă sunt bogaţi, fac o ofertă părinţilor fetei şi se asigură că nu o ia de nevastă altcineva”, a explicat Florin Motoi. El crede că o astfel de practică nu face onoare minorităţii rrome şi este convins că majoritatea ei nu este de acord cu ea, dar o perpetuează la influenţa liderilor.
Filmul conţine interviuri ale copiilor care s-au căsătorit, ale părinţilor acestora, ale liderilor comunităţilor şi ale specialiştilor care au observat efectele nocive ale unei relaţii sexuale prea timpurii. „Vrem să difuzăm filmul în aceste comunităţi care sunt izolate şi apoi să continuăm campania şi în rândul autorităţilor locale. Ştim că primii responsabili sunt părinţii rromi, dar dacă poliţistul, primarul şi specialiştii de la protecţia copiilor ar aplica legea, atunci aceste căsătorii nu ar mai avea loc”, a precizat preşedintele UNCR.
Filmul va fi difuzat de săptămâna viitoare, timp de patru luni.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite