Cartofii mutanţi nu sunt o noutate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România au mai fost cultivaţi cartofi modificaţi genetic
În România au mai fost cultivaţi cartofi modificaţi genetic

Experimente cu cartofi modificaţi genetic au mai existat în România în anii din urmă

Comisia Europeană (CE) a autorizat acum câteva zile introducerea în cultură a cartofului modificat genetic Amflora, realizat de compania germană BASF. Deşi l-a autorizat, CE a lăsat la latitudinea fiecărui stat în parte decizia finală de a introduce cartoful mutant în agricultura naţională.

Experimente cu cartofi modificaţi au mai existat în România. Sorin Chiru, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof Braşov a spus că aceste teste au avut loc pe suprafeţe mici, prin anii ’90, dar că nu au dat rezultatele aşteptate şi s-a renunţat. Pe de altă parte, el spune că ar fi inutil ca românii să accepte cultivarea acestui cartof în scopuri industriale de vreme ce la noi în ţară nu există nicio unitate de procesare a amidonului. În felul acesta poate fi cultivat doar pentru export.

Cartof cu rezistenţă la gândacul de Colorado
În ceea ce priveşte experimentele cu cartof modificat genetic, Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei de mediu, Agent Green, a precizat că între 1999 şi 2001 s-a testat un cartof cu rezistenţă la gândacul de Colorado, însă companiile l-au retras de pe piaţă pe motiv că nu a produs recolte suficient de mari. „În realitate, am auzit că era foarte sensibil la alţi dăunători care chiar fac pagube în România“, a spus Gabriel Păun. El a adăugat că în 2005 organizaţia Greenpeace a descoperit culturi de cartofi modificaţi genetic la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof de la Târgu Secuiesc.

Era vorba iniţial despre un proiect de laborator cu gene de la Monsanto introduse în soiurile româneşti Redsec şi Coval, finanţat de Banca Mondială (BM). Culturile însă au fost scoase în câmp de cei care realizau proiectul şi odată descoperiţi de organizaţia de mediu, BM a oprit finanţarea. „Am fost acuzaţi de crimă împotriva ştiinţei că am oprit singurul proiect de cercetare din România“, a mai spus Gabriel Păun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite