Căpşunarii se întorc în ţară cu tolba goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vama Borş a fost aglomerată în weekend, întrucât mii de români au venit acasă pentru vacanţa de vară. Fără prea mulţi bani în buzunare, ei vor sta o lună alături de rude. Dacă în alţi ani stranierii au avut maşinile încărcate cu cadouri, în această vară darurile aduse celor dragi au un caracter mai mult simbolic.

Încă de sâmbătă dimineaţă a crescut numărul de maşini în Vama Borş, pe sensul de intrare în ţară, din cauza românilor care muncesc în străinătate şi care, în luna august, intră în concediu. „Traficul de maşini din Ungaria spre Vama Borş a crecut cu mai bine de 30% faţă de o zi obişnuită. În această perioadă se păstrează proporţiile anului trecut, în sensul că, deşi e criză, numărul stranierilor care se întorc acasă în august e aproximativ constant", a spus Dan Lazăr, purtător de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Bihor.

Poliţiştii de frontieră mai susţin că peste 95% din autoturismele controlate în aceste zile  au fost conduse de români. Pentru a nu sta prea mult la controlul din vamă, poliţiştii au luat o serie de măsuri, cum ar fi deschiderea mai multor benzi de circulaţie sau suplimentarea personalului. Chiar şi aşa, coada de maşini a fost mai  lungă de doi kilometri.

Fără bani

Criza economică se resimte din plin şi în buzunarele căpşunarilor. Nu-şi mai permit să cheltuiască sute sau chiar mii de euro pe cadouri, nici să trimită bani în ţară, la fel cum făceau în urmă cu trei sau patru ani. Acum se mulţumesc cu luxul că pot veni în ţară pentru câteva zile. „Situaţia este tot mai grea în Italia. Nu am fost în ţară de un an. Cine are un loc de muncă trebuie să lupte să şi-l păstreze, alfel nu prea mai are şanse de angajare. Criza se simte şi acolo. În acest an nu am adus nimic celor dragi, pentru că nu ne-a permis bugetul. Ne bucurăm că putem veni să-i vedem", au spus soţii Macovei.

Cu toate că viaţa nu este deloc roz nici dincolo de graniţele ţării, românii susţin că nu au de gând să rămână în ţară. „Sunt de douăzeci de ani plecat în Italia. Lucrez pe cont propriu şi, chiar dacă viaţa e tot mai grea de la o zi la alta, nu m-aş întoarce în România", a spus Eugen Rus (40 de ani), din Târgu Neamţ.

Reîntâlnirea cu rudele este mereu emoţionantă. „Concediul îl petrecem în ţară. Am adus cu noi şi copiii. Abia aşteptăm să-i revedem pe cei dragi. Din păcate, pachetele pe care le-am adus pentru ei sunt foarte puţine. În Italia nu mai este de muncă",a spus Dorina Hrab (37 de ani), din Rădăuţi.

Mai bine decât în România

Sunt însă şi români care spun, cu zâmbetul pe buze, că la vecinii noştri e mult mai bine. „Vin din Austria. Voi sta două săptămâni acasă. Deocamdată nu am de ce să mă plâng. Dincolo e mult mai bine decât în România", a declarat Stelian Sârbu (30 de ani), din Câmpia Turzii, care munceşte ca sculer în Austria.  A contribuit ­ Adina Vlad

Trimit tot mai puţini bani acasă

Creşterea şomajului în ţările cu largi comunităţi de români, precum Spania sau Italia, s-a reflectat direct în valoarea sumelor trimise de căpşunari familiilor de acasă. Nivelul transferurilor făcute de românii a ajuns la minimul ultimilor şase ani în primele cinci luni din 2011. Transferurile curente din străinătate au fost în intervalul ianuarie-mai 2011 de 1,33 miliarde de euro, potrivit BNR. Suma este cu aproape 11% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2010, cu 28% faţă de 2009 şi la jumătate comparativ cu 2008.

"Sunt de 20 de ani plecat în Italia şi, chiar dacă viaţa e tot mai grea, nu m-aş întoarce în România."
Eugen Rus
Târgu Neamţ

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite