Sibiul, model pentru Centrul Istoric al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiul, model pentru Centrul Istoric al Capitalei
Sibiul, model pentru Centrul Istoric al Capitalei

O echipă de arhitecţi şi constructori care au reabilitat Centrul Istoric al Sibiului ar putea prelua lucrările din Bucureşti. Specialiştii sibieni au constatat că reparaţiile care au fost făcute până acum în centrul Bucureştiului sunt lucrări de mântuială.

Arhitecţi şi constructori care au lucrat la refacerea municipiului Sibiu au luat la picior, ieri, străzile desfundate din Centrul Istoric al Capitalei, la invitaţia primarului general, Sorin Oprescu. Ei şi-au anunţat disponibilitatea pentru a colabora, printr-un contract de consultanţă, la refacerea Centrului Istoric al Bucureştiului care se află de ani de zile în reperaţii.

Strada Lipscani, teoretic reparată, nu i-a impresionat pe specialiştii din Sibiu. „Asta e reparată? S-au folosit plăci de granit de opt centimetri, care sunt de cinci ori mai scumpe decât cele de trei centimetri, grosimea minimă acceptată. O fi bucureşteanul mai greu decât sibianul?“, a afirmat Claudiu Roşu, inginer la o firmă austriacă, specializată în restaurare şi reconstrucţie.

Roşu a precizat că, pe lângă cadrul legislativ, una dintre problemele grave ale Bucureştiului este lipsa bunului simţ şi a culturii comunitare. „Există un mare pericol de prăbuşire în zonă“, a constatat arhitectul Vladimir Grigorov, cercetând din priviri clădirile părăginite de pe Strada Gabroveni.

Specialiştii au enumerat mai multe priorităţi pentru a face Centrul Istoric al Capitalei să arate civilizat. „Trebuie stabilit în primul rând cadrul legal şi este nevoie de coordonarea tuturor «actorilor», adică administratorii reţelelor de apă şi gaz, proprietarii clădirilor şi chiriaşii. O simplă faţadă şi o simplă ţeavă pot opri lucrările dacă nu există bun simţ şi bunăvoinţă“, a declarat Grigorov.

Doar 10% lucrări terminate

image

Sibiul a fost renovat în 2007   Foto: Agerpres



Experţii care au lucrat la Sibiu au apreciat că reparaţiile din Centrul Istoric au fost realizate în proporţie de 10%, comparativ cu ce s-a făcut în centrele din Praga, Varşovia şi Sibiu.

De asemenea, primarul Oprescu a admis varianta rezilierii contractului cu firma Sedesa şi continuarea lucrărilor cu experţii din Sibiu sau, dacă rezilierea nu e posibilă, subcontractarea lucrărilor către aceştia.

Sibiul a fost reparat în trei ani

Lucrările pentru reabilitarea Centrului Istoric al Sibiului au avut loc între anii 2004 şi 2007 şi au costat 12,5 milioane de lei. În Bucureşti, lucrările au început în decembrie 2006 şi au fost întârziate după ce, în timpul săpăturilor, au fost descoperite vestigii arheologice.

Dintre cele 14 străzi care au nevoie de reabilitare au fost refăcute doar patru. Contractul cu Sedesa a fost semnat în septembrie 2006, la o valoare iniţială de 26,9 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite