Cantina studenţească, paradisul hranei ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 10 lei poţi cumpăra un meniu compus din două feluri de mâncare, un desert şi o apă minerală.Raportul cantitate-calitate-preţ este important atunci când eşti student şi nu ai bani. Cantinele studenţeşti se întrec în oferte la preţuri mici.

Pentru mulţi dintre boboci, sfârşitul lunii septembrie înseamnă începutul unei vieţi noi. Proaspăt plecaţi de la mama de-acasă, viitorii studenţi caută alternative pentru viaţa comodă pe care au dus-o în oraşul natal. Fiindcă banii sunt puţini, suma pe care o primeşti de la părinţi în fiecare lună fiind destul de mică, o masă în oraş sau la restaurant este exclusă. Şi, cum dorinţa este de a mânca ceva ieftin şi bun, majoritatea studenţilor apelează la cantinele studenţeşti.

Una dintre cele mai cunoscute din Capitală, cantina din Regie, potoleşte foamea a sute de studenţi din campus. Cantina are locuri berechet la orice oră din zi, şi cu 10 lei îţi poţi cumpăra două feluri de mâncare. Meniul se schimbă în fiecare zi, aşa că nu vă veţi plictisi de felurile de mâncare. Fiindcă e foarte aproape de cămine, studenţii nici nu se mai obosesc să improvizeze felurile de mâncare în cămin când vine vorba de mâncare sau să stea la coadă pentru plita din bucătăria de pe hol.

O altă cantină faimoasă printre studenţi datorită preţului accesibil este Moxa. Moxa este cantina ASE-ului, situată în complexul cu acelaşi nume de pe Bdul Mihail Moxa nr. 11. Mâncarea este bună şi consistentă, preţurile sunt foarte bune. Cu 5 lei îţi poţi cumpăra un meniu complet. Iar, dacă ţi-e poftă şi de desert, cu 7 lei îţi poţi lua o ciorbă, o porţie de cartofi prăjiţi cu două chiftele, două ecleruri, şi o apă.

În intervalul 12.30-16.00, când foamea roade cu putere, coada atinge dimensiuni remarcabile la cantina “Kogălniceanu”. Dacă aţi fost în acest interval la cantină, sigur aţi văzut pe cineva la costum, cu servieta de avocat şi care nu avea faţă de student. Pentru că aici vin oameni de la companiile din apropiere, foşti şi actuali angajaţi ai cantinei, simpli trecători care vor să ia prânzul, chiar şi profesori.

Oferta e bogată, 19 feluri de mâncare în fiecare zi, proaspătă şi numai bună şi de luat seara la pachet, în cămin. Ciorbele de aici sunt pe gustul tuturor - ciorba de cartofi, de văcuţă, de legume - iar felul doi este şi el variat: musaca, chifteluţe, mămăliguţă cu brânză.

Dacă eşti în centru şi te apucă foamea, treci prin Piaţa Rosetti. O cantină mai puţin cunoscută şi greu de reperat este cea de la Piaţa Rosetti.

Dacă nu eşti atent, ai şi trecut de uşa care ascunde paradisul mâncărurilor ieftine, dar, din păcate, unde este meniu fix şi plăteşti separat fiecare feliuţă de pâine. În caz că o rataţi sau este închis, vizavi este un “împinge tava”, unde vă puteţi potoli foamea, deşi va fi ceva mai scump.

Şapte cantine la Cluj-Napoca

O mâncare caldă la prânz este la îndemâna majorităţii studenţilor la una dintre cantinele studenţeşti din oraş. Cu preţuri mult mai mici decât la restaurantele tradiţionale sau la cele cu autoservire, cantinele studenţeşti din Cluj sunt luate cu asalt în jurul prânzului de studenţi şi nu numai.

Aceştia spun că preferă mâncarea la cantină pentru că este la un preţ accesibil, este destul de bună la gust şi este net superioară fast-foodului. Pentru studenţii care rămân peste vară în oraşul de pe Someş rămâne un singur regret - cantinele studenţeşti se închid. Cea mai mare cantină, cea din campusul Haşdeu, este preferata studenţilor. Preţurile de aici sunt printre cele mai mici. De exemplu, 320 de grame de caş cu mămăligă costă 2,2 lei, 160 de grame de aripioare de pui costă 3 lei, o supă de pui - 1,6 lei, iar una ţărănească de porc - 2,3 lei.

Cu mâncare la pachet

„Poţi să mănânci o masă de prânz cu vreo 10 lei. Eu cu 15 lei am mâncat felul întâi, doi, desert şi mi-am cumpărat şi o apă minerală şi o pizza la pachet, pentru mai târziu”, spune Sergiu Crişan, student în anul al II-lea la Calculatoare.

„Eu stau în cămin în campusul Observator, dar vin aici la cantină (Haşdeu - n.r.), când am timp, pentru calitatea mâncării şi pentru că meniul e diversificat. Întotdeauna mâncarea trimisă de acasă e mai bună, dar când nu mai ai...”, adaugă Sergiu. Florin Anghel, student la Farmacie, spune că raportul calitate-cantitate-preţ e cel mai bun la cantina Haşdeu. „Partea negativă e că, după ora 16.00, mâncarea nu mai este atât de bună. Se fac minuturi, dar noi preferăm să venim până la ora 16.00, să nu fie rece mâncarea”, spune Florin, care şi-a luat şi el mâncare la pachet, „pentru mai târziu”.

Preţuri puţin mai mari la restaurant

Anghel Laiş, student în anul I la Educaţie Fizică şi Sport, spune că de obicei mănâncă la cantina facultăţii lui, dar ocazional şi la cea din Haşdeu. „Condiţiile sunt foarte bune şi mâncarea e bună. Când mănânc la mall dau 30 de lei, şi mâncarea e rece. Aici am plătit 14 lei pentru felul întâi, doi, desert şi suc”, spune Anghel. La restaurantul studenţesc al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), de pe strada Victor Babeş, preţurile sunt ceva mai mari.

O supă de pui cu fidea costă 2,4 lei, iar o ciorbă de văcuţă - 2,8 lei. O pulpă de pui la tavă costă 5,3 lei, un şniţel pane costă 3,7 lei, iar o porţie de ficăţei de pui costă 2,1 lei.

„Cea mai bună cantină mi se pare cea de la Agronomie. Aici, la UMF, sunt ceva mai scumpe, dar tot e în regulă. În Observator, preţurile sunt OK, dar mâncarea nu e cea mai gustoasă. În Haşdeu sunt ieftine, dar mâncarea nu e întotdeauna bună. Oricum, e o chestie de subiectivitate”, spune Elena Timofte, studentă în anul V la Stomatologie.

Nu toţi trec pragul cantinelor

Victoria Epurean, studentă în anul al II-lea la Geografie, spune că nu a trecut pe la cantină de mai mult de zece ori într-un an.„Gătesc în fiecare zi pentru că aşa ştiu ce mănânc. Depinde şi de pretenţii, iar, la cantină, uneori te saturi doar stând la coadă”, spune Victoria. Simona Urdă, studentă în anul al III-lea la aceeaşi facultate, spune că: „Îmi fac singură de mâncare pentru că nu îmi place gustul de cantină”. 

image

Vin la cantină, când am timp, pentru calitatea mâncării şi pentru meniul diversificat.

image


Sergiu Crişan
student

image

Când mănânc la mall dau 30 de lei, şi mâncarea este rece. Aici am plătit 14 lei pentru felul întâi, doi, desert şi suc.

image


Anghel Laiş
student

Cantină modernă pentru sibieni

image

Ofertă bogată la cantina studenţească din Sibiu



Cantina studenţească din cadrul Universităţii “Lucian Blaga”, din Sibiu este cu siguranţă una dintre cele mai moderne din ţară la momentul actual. Cu parchet laminat pe jos, cu mese aranjate pentru câte patru persoane şi cu flori frumoase în vazele din sală, cantina-restaurant se adresează atât studenţilor din cadrul ULBS, cât şi celor din afară, care doresc să mănânce ieftin şi bine.

Preţuri pentru orice buzunar

La intrarea în cantină, studenţii sunt întâmpinaţi de o listă lungă, unde sunt afişate felurile de mâncare din ziua respectivă şi preţul pentru fiecare în parte. “Aceştia îşi aleg ce vor să mănânce, noi le facem bon, încasăm şi apoi studenţii merg la bucătărese şi îşi primesc porţiile. Cu aproximativ 10 lei, se poate mânca felul I, felul II şi chiar desert.

De exemplu, dacă vă uitaţi peste meniul de astăzi, puteţi vedea că aveţi de ales între ciorba de văcuţă la 3 lei şi supa de tăiţei, la 2 lei, pentru felul I, la felul doi avem friptură de pui, şniţel de pui sau de porc pane, care variază între 2 şi 4 lei, tocăniţă de ciuperci, varză călită sau mazăre, la 2,5 lei, salatele la 1,5 lei şi o prăjitură, la 80 de bani”, ne-a spus Maria Moga, administrator financiar la cantina studenţească. Potrivit acesteia, aproximativ 650 de tineri trec zilnic pragul cantinei, însă numărul acestora poate ajunge uneori chiar până la 800.

În cazul studenţilor din căminele 1 şi 2, aceştia dispun de un card pe care îl alimentează lunar cu 130, respective 170 de lei, bani din care-şi cumpără mâncarea în următoarea lună. Aceştia se arată foarte încântaţi de meniu şi de condiţii şi spun că este cea mai rentabilă masă. 

Program între 7.30 şi 15.30 la Constanţa

Deşi a fost renovată, cantina Universităţii Ovidius din Constanţa nu reuşeşte să atragă mai mult de 60 de persoane pe zi.Administratorul acesteia, Maria Bădescu, a declarat că în timpul vacanţelor sau al sesiunii, studenţii vin în număr mai mic la masă. „Tinerii pot servi masa în intervalul 7.30-15.30, în fiecare zi.

Afişăm un meniu din care fiecare îşi poate alege felul preferat. Nu facem mai multă mâncare pentru că nu s-ar vinde. Aici mănâncă şi unele cadre didactice şi o parte din personalul Tesa, însă studenţii sunt cei mai mulţi clienţi“, a precizat aceasta. Andrei este student la Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Ovidius.

„Sunt în anul al II-lea şi din anul I de studiu vin şi mănânc la cantină. Sunt mulţumit de mâncare. Este bună şi ieftină. Trebuie să recunosc că şi alternativa pachetului de acasă este la fel de bună“. 

Meniul zilei la cantinele din Bucureşti

image

Ciorbă de cartofi - 2 lei
Garnitură de orez sârbesc - 3 lei
Iahnie de fasole -2,5 lei
Ceafă de porc - 5,4 lei
Salată de varză -1,5 lei
Mici - 1,25  lei bucata
Ciorbă de văcuţă - 3,7 lei
File porc - 4,2 lei
Varză călită cu pulpă - 5 lei

Meniul zilei la Sibiu

Vineri, 5 iunie, la cantină au putut fi servite următoarele feluri de mâncare:

Ciobă de văcuţă – 3 lei
Supă de tăiţei – 2 lei
Friptură de pui – 2 lei
Porc pane – 4 lei
Tocăniţă cu ciuperci - 2, 5 lei
Varză călită – 2,5 lei
Salată - 1,5 lei
Prăjitură - 0,8 lei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite