Când şi ce trebuie să plătim când mergem la spital, conform noii legi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform proiectului de lege în domeniul sănătăţii publicat spre dezbatere publică, există câteva categorii de persoane care nu sunt obligate să plătească lunar contribuţii. De asemenea, există şi cazuri în care pacienţii trebuie să plătească o parte din suma serviciilor.

Persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei la asigurările obligatorii de sănătate vor fi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la vârsta de18 ani şi până la 26 de ani numai dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă.

De asemenea, sunt scutiţi de la plata taxei şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

4 categorii de persoane sunt coplătitoare

Coplata - suma fixă care reprezintă plata contribuţiei băneşti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sănătate din pachetul de servicii de sănătate de bază din cadrul sistemului de asigurări obligatorii de sănătate, încasată suplimentar de către furnizor faţă de suma decontată din fond.

Care categorii de persoane sunt scutite:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă.

b) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate ale Ministerului Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

c) pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună.

d) femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii de sănătate în legătura cu sarcina şi lăuzia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite